PM: President Arnold Rüütel jagab heldelt üliharuldast ordenit

13. jaanuar 2006, 07:48

Kõrget riiklikku autasu, mida on 1919. aastast antud kokku kõigest 29 inimesele, jagab president Rüütel vabariigi aastapäeva eel rekordiliselt 17 inimesele.

Traditsiooniks on saamas, et presidendivalimiste aastal jagab president teiste aastatega võrreldes vähemalt poole rohkem riiklikke autasusid ? läinud aasta 443 inimese asemel saab presidendilt käepigistuse ja auraha tänavu üle 900 inimese, kirjutab Postimees.

Üks kõrgemaid tunnustusi riigile osutatud teenete eest on Riigivapi teenetemärgi II klassi orden. Nelja ametiaasta peale kokku on Rüütel andnud kõigest neli Riigivapi teenetemärgi II klassi ordenit ? 2003. aastal Siim Kallasele ja Toomas Savile, 2004. aastal Ülo Nugisele ja läinud aastal Tarmo Kõutsile. Üldse on nii kõrget auraha alates 1919. aastast saanud kokku vaid 29 inimest.

Sel aastal on 17 väljavalitu seas näiteks ka endine Hiiu maavanem, praegune presidendi kantselei direktor Tarmo Mänd. Nimekirjas torkab silma veel mitu endist maavanemat: Valga maavanem Uno Heinla, Tartu maavanem Robert Närska, Põlva maavanem Margus Leivo, Lääne maavanem Andres Lipstok.

Peaaegu kõigil 17 ordeni kavaleril on tunnustamise põhjusena märgitud «Iseseisvuse taastamise ja kindlustamise eest ning seoses taasiseseisvumise 15. aastapäevaga».

Teenetemärkide jagamisel teevad koostööd Teenetemärkide komitee ja president. Tänavust ordenikavaleride nimekirja pole president veel kinnitanud. Komiteel on presidendile nõuandev roll, lõpliku otsuse ? kes ja millise auraha saab ? teeb president.

Riigikantselei sümboolikaosakonna juhataja Kalev Uustalu tõdes, et praegu on lõplikest aurahasaajatest ennatlik rääkida. «Sünnipäev on kuu aja pärast, aga tort on juba lahti lõigatud ja sööma hakatud,» kirjeldas ta olukorda, kus nimekiri enne selle kinnitamist avalikkuse ette jõudis.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing