Söefiltriga kubu paiskab õhu kööki tagasi

Marina Tigasing 18. jaanuar 2006, 00:00

Kööki õhupuhastajat ehk kubu otsides on raske müüdavate mudelite seast valikut teha. Kaupluste praktika näitab, et eelkõige tuntakse huvi odavate kubude vastu. Et oma valikuga rahule jääda, peaks läbi mõtlema mõned olulised aspektid.

Kinnitusviisilt on õhupuhastajaid kolme tüüpi. Kui pliit on köögi keskel, on mõttekas valida saar-tüüpi kubu. See paigaldatakse otse lakke, kust see lambi kombel alla ripub. Kui pliit on seina ääres, siis kinnitub kubu seinale või kappi. Kapikinnitust tuleks eelistada siis, kui seina taga puudub kandekonstruktsioon.

"See, kas ostja valib õhu väljatõmbesüsteemiga või söefiltriga kubu, on suuresti sõltuv ventilatsiooni?ahti olemasolust ja rahakotist," nendib PlussMiinus Elektroonika müügikonsultant Marko Lehis. "Õhu väljatõmbesüsteemiga kubud on suhteliselt kallist hinnaklassist, kuid nende tootlikkus on parem. Rasvaosakesed filtreeritakse õhu väljatõmbega alumiiniummetall filtrisse ja toiduaurud juhitakse edasi ventilatsioonisüsteemi." Rasvafiltrit saab kuuma vee ja pesuvahendiga puhastada ning siis korduvalt kasutada.

Söefiltriga kubud ventilatsioonisüsteemi ei vaja, sest rasvaosakesed püütakse kinni metallist või riidest filtrisse ning toiduaurud filtreeritakse läbi aktiivsöe ja paisatakse kööki tagasi. Söefiltrit ei puhastata, vaid vahetatakse sõltuvalt kubu kasutamise sagedusest iga poole aasta kuni aasta tagant.

"Me soovitame alati klientidele, et enne ostmist tuleks nõu pidada spetsialistidega ja mõelda terviklahenduse peale," räägib Kalla Mööbli juhataja Robert Pajusaar. "Sest enamik probleeme algab just sellest, et klient on varem seadme ära ostnud ja seejärel peab hakkama arvestama teatud asjaolude ja eripäradega."

Et probleeme ennetada, peaks õhupuhastajat valides teadma kolme põhilist asja: köögi ligikaudset ruumala, kütteplaadi/pliidi võimsust (kW), kubu asukohta ja ülejäänud köögitehnikat. Kuna kubu võimsus sõltub otseselt ruumi suurusest ja pliidist, siis tüüpiline eksisamm astutaksegi siis, kui ostetakse kubu ära, teadmata selle tegelikku võimsust.

Ventilatsioonisüsteemi projekteerimisel ja väljaehitamisel eksivad kõige tihemini iseehitajad, liites köögi ventilatsioonisüsteemi maja üldventilatsioonisüsteemiga. "Köögisond tuleb alati eraldi väljatõmbesüsteemi ühendada, mitte üldventilatsiooni," ütleb ASi Remoluft projektijuht Ingmar Kolberg. "Sest lenduvad rasvad võivad palju kurja tekitada üldventilatsiooni agregaatide soojusvahetitele."

Tavaliselt on väljatõmbesüsteem siiski eraldi ehitatud ning kubu on varustatud rasvafiltritega. Filtrite mittekasutamine tuleb suuresti kahjuks, sest rasvad lenduvad ventilatsiooni laiali ning ladestuvad torustike seintele ja ventilatsiooni labadele. Ladestunud rasv hakkab ventilaatorit koormama, tekib müra torustikus ja lüheneb seadme eluiga. Samuti on ladestunud Uaineid raske ventilatsioonisüsteemist eemaldada.

Eramajja kogu süsteemi ostmine ja paigaldamine võib eelarvest viia küllaltki suure summa. Kui rahakott sellist väljaminekut lubada ei saa, ajab vähemtootlik, kuid taskukohane söefiltriga kubu asja ära.

Tuleb vaid meeles pidada, et kubu peaks tööle panema iga kord, kui toitu valmistatakse. Ning filtreid peab korrapäraselt puhastama ja vahetama. Ka pikka aega kasutamata kubu filtri võiks ära puhastada või uuega asendada.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing