Euroopa Parlament hülgas sadamadirektiivi

18. jaanuar 2006, 16:03

Euroopa Parlament lükkas täna häältega 532:120 järjekordselt tagasi sadamadirektiivi eelnõu, mis oleks muutnud ELi riikide sadamad konkurentsile avatuks.

Viimati oli Euroopa Parlament sadamadirektiivi eelnõu tagasi lükanud 2003. aastal. Pärast seda oli Euroopa Komisjon seda kohendanud ja esitanud uuesti. Komisjoni seiskoht on, et konkurentsile suletud ja riiklikult subsideeritud sadamates läbipaistvama ja liberaalsema tegevuskeskkonna loomine tuleb kasuks kõigile.

Euroopa transpordivolinik Jacques Barrot ütles pärast hääletuse selgumist: ?Kõigele vaatamata tuleb meil rajada alus Euroopa sadapoliitikale, mis oleks investoritele vastuvõetav.?

Sadamadirektiivi vastu olid sotsiaaldemokraadid ja liberaaldemokraadid. Parlamendi suurim blokk Euroopa Rahvaerakond oli selles küsimuses lõhestunud. Vasakpoolsete meelest nõrgestaks sadamadirektiiv töötajate õigusi ning teeniks üksnes ekspordi- ja impordiettevõtete huve. Osa parempoolseid on seda meelt, et direktiiv lisaks uut bürokraatiat neis riikides, kus sadamateenused on konkurentsile juba varem avatud.

Sadamadirektiivi hääletusele eelnesid 12 ELi liikmesriigi paljudes sadamates suured meeleavaldused, millest osa kujunesid vägivaldseks. Streik halvas mitme suurima sadama, nagu Rorterdam ja Antverpen, töö. Ametiühingute üleskutsel oli 6000 protestijat sõitnud Euroopa Parlamendi juurde Strasbourg?is. Agressiivsemad purustasid isegi parlamendihoone aknaid.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing