Kiibitootja AMD on võitmas turuosa suure rivaali Inteli käest

Lauri Matsulevit? 20. jaanuar 2006, 00:00

Uudised AMD suurest kasumist rohkem kui nelja aasta järel ning turuosa suurendamisest Inteli arvel viisid aktsia hinna tõusule.

Aasta tagasi neljandas kvartalis sai AMD 30 miljonit dollarit (385 miljonit krooni) kahjumit. Lõppenud kvartalis oli firma juba 95,6 miljoni dollariga (1,23 miljardi krooniga) kasumis. Käive tuli 1,84 miljardit dollarit (23,5 miljardit krooni).

AMD juht Hector Ruiz teatas, et ei ürita enam Intelit hinnaga lüüa ning keskendub rohkem kallimatele sülearvutite ning serverite protsessoritele. Aastaga on AMD turuosa kasvanud 9,6 protsendilt 15,3 protsendile. Firmajuhi sõnul on AMD eesmärgiks saada 2009. aastaks protsessoriturul 25-30protsendine turuosa. Ruizi kinnitusel kasvab AMD tänavu kaks korda kiiremini kui turg tervikuna ehk umbes 20 protsenti. "Me ei ole veel tipus, see on ainult üks osa meie kasvust," sõnas Ruiz. Käesoleva kvartali käibe kasvuks ootab firma 70 protsenti.

AMD tulemused annavad märku, et Intel on kaotamas rohkem turuosa, kui selle juht Paul Otellini teisipäeval vihjas.

"AMD turuosa kasv 2006. aastal tõenäoliselt jätkub," lausus Prudential Equity Grupi analüütik Mark Lipacis Bloombergile. Lipacise hinnasiht AMD-le on 40 dollarit, Inteli soovitust on ta vähendanud, olles üks kahest analüütikust, kes Intelit müüa soovitab.

Merrill Lynchi analüütik Joe Osha möönis, et ei ole veel nii konkurentsivõimelist pööret näinud. Enne tulemusi oli analüütik alandanud AMD soovitust "müü" tasemele, arvates, et firmal on raskusi sülearvutiprotsessorite valdkonnas. AMD kasum aktsia kohta tuli aga 45 USA senti, ületades oluliselt analüütikute 26sendist keskmist prognoosi.

Intel ja AMD on kaks peamist firmat, kes toodavad laua-ja sülearvutites ning serverites kasutatavaid mikroprotsessoreid.

Seoses AMD tulemustega on Spetsialistid turu suhtes positiivsemalt häälestatud. "Kolmapäevane reaktsioon oli liialdatud," sõnas Firenzes asuva Banca Ifigesti fondihaldur Niccolo Pini üldisele langusele viidates. "Trend näitab tõusu ning AMD tulemused kinnitavad seda," märkis Pini.

Eile turu avanedes oli AMD aktsia tõusnud 11 protsenti, 37,05 dollarini.

Goldman Sachsi analüütik alandas pooljuhtide tootja Advanced Micro Devicese (AMD) aktsiale antud soovituse turu- või indeksitootlusest kehvemaks (underperform).

Goldman Sachsi analüütiku James Covello sõnul on pooljuhtide tootmise ja turustamise tsükkel jõudnud küllastumispunkti, vahendas Bloomberg.

Ajakiri Institutional Investor peab Covellot parimaks pooljuhtide sektori analüütikuks.

AMD ise raporteeris eile viimase nelja aasta parimatest majandustulemustest ning prognoosis kasvu jätkumist alanud kvartalis.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 15:43
    Otsi:

    Ava täpsem otsing