Nafta hind pole kaugel kõrgtasemest

Raivo Sormunen 20. jaanuar 2006, 00:00

Nafta hind jätkas eile tõusu, kuna mure Iraani ja Nigeeria naftatoodangu vähenemise pärast kaalus üles prognoosi, et möödunud nädalal USAs kütteõli laovarud täienesid.

Musta kulla hind tõusis teisipäeval 3,7%, kuna turgudel kardeti, et Iraan võib naftatarneid vähendada, kui ÜRO ähvardab tuumauuringuid tegevat riiki sanktsioonidega. Nigeerias toimuv mäss kahandas möödunud nädalal riigis naftatootmist 9% võrra. Nii Iraan kui ka Nigeeria on aga maaUilmas olulised naftatootjad.

USA kütteõli laovarude seis on viimastel nädalatel tõusnud, kuna ilm on teisel poolt suurt lompi erinevalt meist mahedapoolne. National Weather Service'i andmeil peaks ebatavaliselt soe ilm püsima USA idaosas vähemalt jaanuari lõpuni.

Nafta hind oli eile pärastlõunal New Yorgi kaubabörsil tõusnud 0,5%, tasemeni 66,06 dollarit. Päev varem käis hind korra ära 66,93 dollaril ehk kõrgeimal tasemel pärast 30. septembrit. Londonis liikus nafta hind samal ajal 64,51 dollaril. Möödunud aasta augustis saavutatud 70,85 dollarilisest kõrgtasemest on puudu veel 7 protsenti.

Riskifondid ja teised suuremad spekuleerijad on viimasel ajal mänginud üha vähem naftahinna languse peale. Kui praegu on tõusu- ja languse peale mängijaid enam-vähem võrdselt, siis Investeci prognooside kohaselt võiks olla varsti tõusule spekuleerijaid juba rohkem.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 15:43
    Otsi:

    Ava täpsem otsing