PM: Aednikud kardavad suuri külmakahjusid

23. jaanuar 2006, 08:03

Madal õhutemperatuur ja tugev jäine tuul võivad hävitada nii marjapuud kui ka maasikad ja vaarikad, seda eelkõige Lääne- ja Põhja-Eestis, kus ei ole lund.

Aiandusliidu juhatuse aseesimees Valdur Miller ütles, et vilja- ja ilupuude külmumise oht on väga suur. Kõige hullem on tema sõnul olukord Lääne- ja Põhja-Eestis, kus ei ole lund, kirjutab Postimees.

Suurimas ohus on Milleri sõnul kirsid, ploomid, maasikad, vaarikad. «Nii kurb kui see ka ei ole, olen sada protsenti kindel, et Harjumaa, Raplamaa ja Läänemaa maasikaistandused on kõik läinud,» tõdes Miller. Kui lume puudumisel oleks näiteks abi õlgedest, siis avamaal ei saa seda teha, sest tuul puhub õled minema.

Maasikaistanduste ja ilu- ning viljapuude hävimine on Milleri sõnul väga suur majanduslik kahju, mille hüvitamist ei pruugi niipea tulla. «Määruse järgi on see looduskahju, mis peaks hüvitatama,» rõhutas ta.

Samas pole valuraha saamine sugugi kindel, sest näiteks 2004. aasta kahjud on siiani hüvitamata. Lõplik otsus tuleb kahe aasta taguse hüvitamise kohta Milleri andmetel alles veebruaris ja väljamaksmine aprillis.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing