Spekulandid paiskavad kortereid müüki

Anne Oja 24. jaanuar 2006, 00:00

Kahe viimase kuuga suurenes müügis olevate Tallinna korterite arv rohkem kui kaheksasaja võrra. Korterite tulv sulatas kuu keskmise hinnatõusu ligi 3200krooniselt rekordtasemelt peaaegu 900 kroonile ruutmeetri kohta.

Alates möödunud aasta kevadest vähenes korterite arv pidevalt, mistõttu tõusis keskmine ruutmeetri hind peadpööritava kiirusega.

Eelmisel nädalal küsitletud kinnisvarafirmade juhid märkisid, et on spekulantide aktiveerumist ja korteriostjate tagasitõmbumist tunnetanud.

Ober-Hausi juht Hindrek Leppsalu ütles: "Ise olen ka vaadanud, et uusi asju on müüki pandud." Leppsalu sõnul müüdi uusi kortereid varem vaid arendajate kodulehtede kaudu, nüüd müüvad neid City24 portaali vahendusel mitmed maaklerid.

"Kui hinnad on tõusnud, siis peab turg tagasi tõmbuma," kommenteeris BRC Kinnisvara juhatuse liige Eero Olander. "Kindlasti on ka seda, et spekulandid on asunud müüma, kuid vanade korterite puhul see pole valdav. Kui hind tõusis, oli kiiresti vaja ära osta, praegu on ostjaid vähemaks jäänud."

"Palju on hakatud mulli lõhkemisest rääkima ja kes eelmisel aastal korterit kinni hoidsid, toovad need müüki," rääkis YIT Ehituse kinnisvaraosakonna müügijuht Tõnu Toompark.

"Eelmise aasta viimased neli kuud oli suhteliselt hullumeelne. See, mis toimus, oli meile ka üllatus," sõnas Leppsalu korteriostjate käitumise kohta korterinappuse ning hüppelise hinnatõusu tingimustes.

Leppsalu lisas, et on veel vara öelda, kas inimesed hoiavad nüüd turgu jälgides oma ostuotsust veidi tagasi või keelduvad uute hindadega ostmast. Pärast aastavahetust väheneb kinnisvaratehingute arv igal aastal.

Kinnisvaramulli lõhkemist eitab ka Eero Olander.

"Samas, kui kinnisvara hind ka 5% või isegi 10% langeks, pole veel midagi lahti," kinnitas Toompark. Viimase aasta jooksul on hinnad tõusnud kordades ning spekulandid jäävad ikka kasumisse.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 15:43

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing