PM: Eesti energiahiiud teevad pärast külma teineteisele etteheiteid

24. jaanuar 2006, 07:36

Eesti Energia leiab, et Eesti Gaasil polnud pakase aegu põhjust tarneid vähendada, vastukriitika saavad nad soovimatuse eest lasta käiku kütteõli.

Läinud neljapäeva hommikul kella 10 ajal, kui Tallinnas paukus õues 22-kraadine pakane, sai Iru sooja ja elektri koostootmise jaam Eesti Gaasilt teate, et gaasitarneid vähendatakse 20 protsendi võrra. Iru jaama direktori Toomas Niinemäe meenutust mööda ei jäänud neil muud üle, kui teate peale «kala näoga» vahtima jääda, kirjutab Postimees.

«Kui Eesti Gaas üritab näidata, et Eestis on 20-25 kraadi külma kriisisituatsioon, siis ma peaks olema vist Küproselt pärit,» imestas Niinemäe. «Kui nad on võtnud endale tarnekohustuse, siis see on sügavalt nende probleem, kuidas nad seda tagavad.»

Niinemäe selgituse järgi tähendaks kriisiolukord seda, kui gaasitarne katkeks, näiteks lõhkeb või õhitakse toru, nagu juhtus paari päeva eest Gruusias. Sellisel juhul, on ta päri, tulnuks käiku lasta gaasist mitu korda kallim põlevkiviõli.

Eesti Gaasi juhatuse esimehe Aarne Saare hinnangul Eesti Gaasi hoopis kiita, sest riigi pandud kohustuse tagada 4,5 miljoni kuupmeetri gaasi tarnimine ööpäevas, ületas gaasifirma kõvasti, tarnides pakase tippajal ligi seitse miljonit kuupmeetrit ööpäevas, saades üle pika aja gaasi ka Narva suunalt.

«Kui Iru jaam süüdistab nüüd Eesti Gaasi väheses varustamises, siis mina küsin vastu, kas neil üldse on olemas tagavarakütuse varu, nagu nõuab seadus?» arutles Saar. «Iru on ju üldse jaam, mis pole projekteeritud gaasile, vaid masuudile. Nagu ma aru sain, siis need katlamajad, kel varukütus oli, hankisid selle tohutult kõrge hinna eest ja seda ei tahetud kasutada.»

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing