Läti börsil on analüütikute pilgud pööratud ravimifirmadele

Lauri Matsulevit? 27. jaanuar 2006, 00:00

Parex Panga analüütik Arnis Celmins hoidus konkreetseid aktsiaid nimetamast, kuid juhtis tähelepanu farmaatsiatööstusele ja maavaradega seotud firmadele. "Mõni firma farmaatsia või maavarade sektorist võiks sel aastal keskmisest paremat tootlust näidata," lausus ta.

Farmaatsiatööstustest on Riia börsil esindatud Grindeks ja Olainfarm.

"Grindeksi aktsia tõus oli eelmisel aastal hämmastav," nentis Hansabanka analüütik Liene Kule. "Aga selle firma puhul on palju ebakindlust. Nad tahtsid möödunud aastal üle võtta Poola ravimifirmat Jelfa, kuid pakkumist nad ei võitnud. Seega on neil praegu palju vaba raha. Ja edaspidine sõltub sellest, kui targalt nad seda raha kasutavad."

Sten Sumberg investeerimispangast Suprema soovitab lisaks Grindeksile jälgida ka teist ravimitootjat Olainfarmi, mille aktsia on aastaga tõusnud 0,8 latilt 2,2 latile. Huvitavateks firmadeks pidas ta veel SAF Tehnikat ja Riia Laevaremonditehast.

Eelmisel aastal rohkem kui kaks korda tõusnud Riia börsi lipulaeva, Läti Merelaevanduse (Lasco) aktsia suhtes on Sumberg tänavu tagasihoidlik. "Ootame sel aastal Lasco aktsiale väikest langust, kui ei tule just pakkumist väikeinvestoritele," sõnas ta.

Hansabank Markets andis Lasco hinnasihiks 1,5 latti. Läti turu üks enimkaubeldud aktsiaid on püsinud viimased paar kuud muutumatuna 1,3 lati piiril.

Riia börs jääb lätlastele endile aga üsna kaugeks. "Väikeinvestorite kogukond on kitsas," nentis Celmins ning lisas, et silmanähtavalt väikeaktsionäre juurde ei tule. "Keskmist Läti investorit ei oska ma kuidagi kirjeldada, sest ma ei ole sellist veel kohanud," muigas Celmins.

Liene Kule hinnangul on lätlaste investeerimiskultuur siiani arenemata, kuigi viie aasta taguse ajaga võrreldes on praegu börsil rohkem kohalikke investoreid. "Sedamööda, kuidas börsi tootlused on paranenud, vähemalt minevikku vaadates, on ka börsile rohkem spekulante tekkinud. Aga summad jäävad väikesteks."

Ka suurte investorite huvi on Balti riikidest kõige leigem Läti vastu. "Eelmisel aastal olid Supremal suurimad kauplemismahud selgelt Eestis, järgnes Leedu ja siis Läti. Kõige kiiremini kasvav turg aktiivsuse osas on aga Leedu," rääkis Sumberg.

Liene Kule nentis, et välisraha juurdevool jääb aeglaseks, sest väga vähesed firmad on suuruse ja vabalt kaubeldavate aktsiate arvu poolest institutsionaalsetele investoritele atraktiivsed. "Uued börsiletulejad võiksid muidugi välisinvestorite huvi suurendada," märkis ta.

Kui Tallinna börsile oodatakse sel aastal vähemalt kolme uut tulijat, siis Lätis on neid ilmselt vähem. "Ühtteist uutest tulijatest sahistatakse, aga lähiajal ei paista midagi," mainis Sumberg.

Arnis Celminsi sõnul on teada nii palju, et aasta esimesel poolel toob riik turule oma osa Ventspils Naftas.

Kui eelmisel aastal oli Riia börs Balti riikide börsidest kõige suurem tõusja, siis möödunud aasta kasvutempo kordumist tänavu enam ei oodata. "Usun, et sel aastal võib Tallinna börs Riiast kiiremini tõusta, sest siin on suurimatel aktsiatel paremad väljavaated," lausus Sumberg.

"On ebatõenäoline, et Riia börsiindeks kordab oma eelmise aasta 60protsendist kasvu," märkis Liene Kule ja lisas, et pärast kahte-kolme aastat tõusu ei ole tema hinnangul Läti aktsiad enam odavad.

Ka Arnis Celmins Parex Pangast jäi ettevaatlikuks ja märkis, et börs ei pruugi vastata nendele ootustele, mis on 2005. aasta tõusu põhjal kujunenud.

"Aga Riia börs jääb Balti riikide seas kõige väiksemaks ning sellisena tuleb teda ka vaadata," tõdes Celmins. "Iga kell võib mistahes firma aktsia üles lennata."

Eelmisel aastal tõusis Riia börsiindeks OMXR 63,5 protsenti. Vilniuse börsiindeks OMXV tõusis 53 ja Tallinna OMXVT 48 protsenti.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing