Teadlased arendasid välja linnugripivaktsiini

Gert D. Hankewitz 27. jaanuar 2006, 11:32

Pittsburghi ülikooli teadlased arendasid välja geneetiliselt toodetud linnugripivaktsiini, mis on hiirtel ja kanadel olnud 100% efektiivne.

Vaktsiin loodi surmava linnugripitüve H5N1 kriitilistest komponentidest, vahendab Eesti Päevaleht Online United Press Internationali.

H5N1 on tapnud juba üle 80 inimese.

Kuna uuel vaktsiinil on sees elusviirus, siis võib teadlaste sõnul olla tegu suuremat immuunsust tekitava ravimiga kui traditsiooniliste meetoditega loodavad linnugripivaktsiinid. Enamgi veel, kuna seda kasvatatakse rakkudes, võib seda toota palju kiiremini kui traditsioonilisi vaktsiine, mis muudab uue vaktsiini linnugripiviiruse lindudel ja ehk ka inimestel levimise ennetamise lihtsamaks.

„Loomkatsete tulemused olid väga lubavad, mitte ainult seepärast, et meie vaktsiin kaitses loomi, kes ilma selleta oleksid surnud, vaid ka seepärast, et me leidsime vaktsiini selle vormi, mis stimuleerib H5N1 vastast immuunsust,“ ütles teadlaste grupi juht dr. Andrea Gambotto.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing