Ringlusse sattunud defektsed 100kroonised tekitasid segadust

ÄP 30. jaanuar 2006, 00:00

Neil rahatähtedel puudub Lydia Koidula portreest paremal ultraviolettkiirguses roheliselt helenduv ristkülik, mida saab kontrollida ainult ultraviolettlambiga. Tegemist ei ole võltsingu, vaid defektse rahaga.

1999. aasta sajakrooniste valmistaja, Saksa rahatrükikoda Bundesdruckerei kinnitas Eesti Pangale 10. jaanuaril valminud raportis, et tegu on defektse toodanguga. Eesti Pank on alates probleemi ilmnemisest oktoobris 2005 defektseid pangatähti kokku korjanud ja hävitanud, teatas pank.

Praegu on hävitamata 5849 defektiga rahatähte, mis moodustab kõikidest Eestis ringlevatest pangatähtedest 0,008 protsenti. Ringlusest on kõrvaldatud 2151 pangatähte ning Eesti Panga varahoidlast hävitatud 22 495 defektiga rahatähte. Kokku on hävitatud üle 80 protsendi defektiga rahadest.

Defektiga raha kahtluse puhul tuleb pöörduda kommertspanka, kes saadab rahatähe ekspertiisi. Kui raha osutub ehtsaks, kuid on defektiga, siis selle väärtus hüvitatakse.

Delfi kirjutas, et Eesti Panga ametnikud andsid vasturääkivaid selgitusi juhtumile, kus avalikkust teavitati käibele lastud defektsetest rahatähtedest neli kuud hiljem.

Eesti Panga avalike suhete büroo juhataja Janno Toots teatas reede õhtul edastatud pressiteates, et probleem ilmnes 2005. aasta oktoobris. ETV saates "Avatud toimik" ütles Toots aga, et defektiga rahatähtedest saadi teada juba septembris ning mitte Eesti Pank ei teatanud juhtumist politseid, vaid politsei teavitas panka.

Parlamendipoliitikute hinnangul käitus keskpank valesti, kui jättis avalikkust teavitamata käibel olevatest praakrahatähtedest, kirjutas ETV24.

Keskerakonna fraktsiooni esimees Ain Seppik ütles "Aktuaalsele kaamerale", et kümnel inimesel, kelle suhtes algatati kriminaalmenetlus valeraha kasutamise kahtluse pärast, on õigus riigilt kahjutasu nõuda. Samuti peaks keskpank Seppiku arvates välja selgitama isikud, kes rahatähtede kvaliteedile vastavust ei kontrollinud või sellest ei teavitanud. "Ma arvan, et nende vastutavate ametnike tool, kes selliseid otsuseid langetasid, võiks küll kõikuda, sest inimeste põhiõigusi ja vabadusi on kitsendatud," ütles Seppik.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 15:44
    Otsi:

    Ava täpsem otsing