EPL: Soome presidendivalimiste finaal: võitis Tarja Halonen

30. jaanuar 2006, 06:55

Valimised napilt, aga kindlalt võitnud Halonen võib veel kuus aastat riiki juhtida.

Tarja Halonen käis valimas Helsingis, tema rivaal Sauli Niinistö aga Espoos. Hääleõigus oli 4,3 miljonil Soome kodanikul, neist 1,4 miljonit kasutas võimalust oma hääl juba eelnevalt ära anda, kirjutab Eesti Päevaleht.

Häältelugemise käigus lähenes Niinistö toetajaskond järjest Halose arvudele, kuid võidust jäi ikka puudu. Kui kõik hääled olid loetud, oli Tarja Halose jätkamise poolt 51,8 ja Niinistö presidendiks saamise poolt 48,2 protsenti soomlastest. Halonen juhtis üle kogu riigi, Niinistö vaid Vaasa ja Oulu valimisringkonnas.

Halose toetajad liikusid võidule, kutsudes hääletama neid, kes esimeses voorus hääletada ei viitsinud. Valimisaktiivsus kerkiski, kuid mitte kõikjal. Valimisosalus 77,1 protsenti oli küll suurem kui esimeses voorus, kuid vähem kui kuue aasta tagune 80,2 protsenti – aktiivsuse langust täheldati just Keskpartei kandealadel.

Paika ei pidanud kummagi kandidaadi kampaanialoosung. Tarja Halonen reklaamis end kui “kogu rahva presidenti”, kuid kogus ikkagi hääli vaid ühiskonna vasakult tiivalt. Sauli Niinistö kuulutas klassivahede kadumist ja teatas, et ta on “töörahva president”, kuid oma esinemistes kaitses siiski pigem tööandjate huve.

Niinistö pidas veel eile vajalikuks märkida, et seekord jättis talle kõige halvema mälestuse “korporatsiooni” ehk ametiühingute jõuline rünnak tema vastu. Nähtavasti tagas see ka Halose võidu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing