Eesti Telekomi aktsia suure käibe taga võib olla TeliaSonera

Annika Matson 31. jaanuar 2006, 00:00

Viimase poole aasta jooksul on päevane käive Eesti Telekomi aktsiatega keskmiselt jäänud alla 7,4 miljoni krooni. Eile oli see kümnetes kordades suurem - 151,7 miljonit krooni.

"Välistada ei saa, et TeliaSonera Eesti Telekomi aktsiaid turult kokku ostab ja seal võib isegi mingi loogika taga olla," kommenteeris börsil toimunud tehinguid Suprema juhatuse liige Sten Sumberg. Ta lisas, et TeliaSoneral ei olegi enam kohustust pakkumist teistele aktsionäridele teha, kuna nende osalus firmas on juba tõusnud üle 50 protsendi. Täpsemalt 50,26 protsenti. "Nüüd nad võivadki vaikselt ka turult aktsiaid kokku osta, nende taktika võib olla, et kiirustada pole vaja, vaid lihtsalt osta, kui midagi rohkemat müügis on," möönis Sumberg.

Spekulatsiooni, et Eesti Telekomi suuromanik TeliaSonera vaikselt aktsiaid turult kokku ostab, ei pidanud Hansapanga aktsiaturgude osakonna juhataja Lauri Lind eile tõenäoliseks. Nii ostja kui ka müüja maakler oli eilsetel tehingutel Eesti Telekomiga Bloombergi andmetel Hansapank. "TeliaSonera võimalikus ülevõtmispakkumises kahtlen ma sügavalt. Ma ei usu, et TeliaSonera seda teha üritab, sest iga kord, kui nad on üritanud teha pakkumist turuhinnaga, on see ebaõnnestunud," ütles Lind.

"Samuti oleks see TeliaSonera poolt äärmiselt tavatu enne ülevõtmispakkumise väljakuulutamist midagi osta, tavaliselt üritatakse turgu enne alla rääkida, mitte hinda toetada ja soetada suuri koguseid," lisas ta.

Linnu sõnul tuli Eesti Telekomi puhul müügiinitsiatiiv Londonist ja ostjateks olid siiski valdavalt Skandinaavia investorid. "Kes täpsemalt väärtpabereid ostis või müüs, ei saa ma kommenteerida, see on kliendisaladus," tunnistas Lind. Tema sõnul on Eesti väärtpaberite keskregistris näha kontod, kuhu on kokku koondatud erinevate klientide väärtpaberid ja iga konto taga on mitmeid kliente.

Suurim tehing tehti eile 900 000 Eesti Telekomi aktsiaga. Sellisest kogusest enam aktsiad on aktsiaraamatu järgi viiel aktsionäril - TeliaSoneral, Eesti riigil, Deutsche Bankil (aktsia Londoni hoiutähed), SEB klientidel ja ING Luxembourgil.

Äripäev ootas eile lõunast alates TeliaSonera Balti üksuse juhi Kenneth Karlbergi kõnet. Firmast öeldi, et käimas on koosolek, ja kinnitati, et pärast seda võetakse ühendust. Kõnet aga ei tulnud.

Äripäevale teadaolevalt käis Eesti Telekomi suuromanik TeliaSonera firma teise omaniku Eesti riigiga viimati kohtumas mullu septembris. Riigile kuulub 27% firmast.

TeliaSonera Norra, Taani ja Balti riikide üksuste juht Kenneth Karlberg kohtus mullu 13. septembril toona äsja majandus- ja kommunikatsiooniministriks tõusnud Edgar Savisaare ja rahandusminister Aivar Sõerdiga. Savisaar möönis toona, et TeliaSonera on väga huvitatud riigi osaluse ostmisest. Lisaks arutati kohtumisel ka dividendipoliitikat.

"Kõik sõltub hinnast. Väga hea pakkumise korral ei saa välistada riigi osaluse müügi kaalumist, kuid valitsus ei ole seda teemat arutanud," kommenteeris toona värske peaminister Andrus Ansip. Ta lisas, et vähemusosalused on selgelt müügiobjektiks. "On kaugelt vara öelda, kas tuleb uus pakkumine telekomi aktsiatele või mitte," ütles Karlberg siis.

Vaatasin ka neid suuri tehinguid meie aktsiatega ja pidin TeliaSonera juhtidele juba peaaegu ise helistama.

Nägin ka ise, et täna (eile - toim.) on ostetud ja müüdud meie aktsiaid 150 miljoni Eesti krooni eest. See on tõesti suur kogus, mis on ühe päeva jooksul omanikku vahetanud. Ligi protsent kõikidest Eesti Telekomi aktsiatest ja vabalt kaubeldavatest aktsiatest enam kui 4 protsenti. Ma ei oma samuti rohkemat informatsiooni kui see, mis avalik on.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing