India miljardär ärritas ostusooviga Arcelori

Tõnis Arnover 31. jaanuar 2006, 00:00

Mittal Steeli omanik India miljardär Lakshmi Mittal tegi pakkumise teatavaks reedel. Ta on valmis Arcelori aktsia eest maksma 28,21 eurot, mis ületab 55% selle 12 kuu keskmist kurssi. Uus hiidfirma saaks turuliidriks nii ELis, Kesk-Euroopas, Põhja- ja Lõuna-Ameerikas kui ka Aafrikas.

Nädalavahetusel järgnenud reageerinud on olnud vägevad, põhiliselt negatiivsed. Mitmed Euroopa valitsused ja ametiühingud on nimetanud seda "elektrišokiks" ja "kahe kultuuri kokkupõrkeks".

Pühapäeval vastas Arcelor õige jäigas toonis, et ei soovi seda vastu võtta. "Pärast põhjalikku kaalumist leidsime, et meie strateegia, ärimudel ja väärtused on liiga erinevad. Ülevõtmise tagajärjed oleksid laastavad nii aktsionäridele, klientidele kui ka töötajatele. See pakkumine on 150% vaenulik," öeldakse Arcelori nõukogu avalduses.

Vajalikuks sekkuda pidasid Prantsuse ja Luksemburgi valitsus, kuna peakontorit Luksemburgis pidav Arcelor on Prantsuse firma ja Luksemburgi valitsus on 5,6 protsendiga selle suurim üksikaktsionär. Luksemburgi majandusminister Jeannot Krecke tundis muret, et Mittali pakkumisest ei selgu, kas ta on valmis hoidma investeeringuid ja töökohti. Prantsusmaal, Belgias ja Luksemburgis on Arcelori palgal vastavalt 30 000, 15 000 ja 6000 inimest.

Prantsuse rahandusminister Thierry Breton imestas, et Mittal ei ole enne pakkumise tegemist ühendust võtnud ühegi riigiga, kus Arcelor tegutseb. Tema sõnul suhtub Prantsuse valitsus Mittali pakkumisse tõsiste reservatsioonidega.

Hoopis positiivsemalt suhtusid pakkumisse börsid. Arcelori aktsia hüppas 35%, kui kauplemine peatati. Kerkisid ka teiste terasekontsernide aktsiad, sest analüütikud usuvad, et Mittali algatuse tulemusena süveneb terasetööstuses koondumine, mis muudab toormetarnijate jõutasakaalu. Mittali pakkumine võib saada katalüsaatoriks kogu terasetööstuse struktuuri muutmisele, kommenteeris üks Tokyo analüütik.

Täna saabub Lakshmi Mittal Luksemburgi, kus ta jätkab Arcelori teemal läbirääkimisi Luksemburgi peaministri Jean-Claude Junckeri ja Euroopa Komisjoni esindajatega.

Maailma suuruselt teise terasetootja Arcelori eelmine aasta oli väga edukas. Üheksa kuu kasum kahekordistus 70,4 miljardile kroonile. Äsja omandas ta Kanada Dofasco.

Lakshmi Mittal teatas, et kui pakkumine läbi läheb, on ta valmis loovutama Dofasco Saksa Thyssen Kruppile, mis samuti Kanada firmast huvitatud oli.

Maailma suurima terasekontserni üles ehitanud Lakshmi Mittal on Forbesi andmeil rikkuselt maailma kolmas inimene. Ta kasvas üles vaeses Lääne-India külas, kus ei olnud ei elektrit ega veevärki. Teraseäri alustas Mittali perekond 1975. aastal. Sealtpeale on see kogu aeg laienenud, viimasel ajal eriti Kesk- ja Ida-Euroopas, aga ka USAs. Mittali perekonnale kuulub 88% Mittal Steeli aktsiatest. 2004. a oli selle käive 405,6 miljardit krooni.

Terasenõudlus on eriti Aasias suur ja kasvab prognooside järgi järgmisel kümnendil 5% aastas. Saksa Deutsche Bank Reseachi (DBR) prognoosi kohaselt valitsevad kümne aasta pärast maailma teraseturgu hiidkontsernid, mille toodang ületab 100 miljonit tonni aastas.

Mittal Steeli toodang on 65 miljonit tonni ja Arceloril üle 50 miljoni tonni. Koos annaksid nad julgelt selle hiiu mõõdu välja. Arcelor soovib osta tehaseid Indias, Hiinas ja Brasiilias ning aastatoodangu kahekordistada.

DBR ennustab, et teraseturul on tulevikus otsustav sõna kaasa rääkida hiinlastel. Hiina terasetoodang kasvas 2004. aastal rohkem, kui on terve Saksamaa aastatoodang. Hiina terasetööstus on väga killustatud ja valitsus teeb jõupingutusi, et koondada seda kümnesse põhiüksusse.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing