PM: Keskpank tahtis praakraha kärata kokku korjata

31. jaanuar 2006, 07:26

Keskpanga ametnikud tahtsid vigased «koidulad» paanikat külvamata kokku korjata.

„Oleks absurdne arvata, et Eesti Pangal oleks jõudu kontrollida üle kõik rahatähed, mis pakitult ja pitseeritult siit välja lähevad. See eeldaks paljude uute inimeste töölevõtmist. Küsimus on Eesti Panga ja trükikoja vahelises usalduses ja lepingus,” ütles Eesti panga president Andres Lipstok Postimehele.

„Keskpanga juhatuses otsustasime, et üritame võimalikult kiiresti vaadata, et vigaseid rahatähti rohkem pangast välja ei läheks ja need, mis väljas, saaks panka tagasi,” rääkis Lipstok. „Me ei tahtnud põhjustada paanikat. Kui see asi hakkas hargnema, siis võis arvata, et saame oma jõududega piiri panna. Meie eesmärk ei olnud salastamine.”

Need kümme inimest, kes valerahaga süüdistusega politseisse sattusid, on Lipstoki sõnul paraku alusetult kannatanud. „Sellises olukorras ise olla on kirjeldamatu, minna poodi, võtta taskust rahatäht, müüja võtab selle ja tuleb tagasi ... politsei. See üleelamine on kirjeldamatu või mõõdetamatu.” ütles ta.

Lipstok ütles, et politsei on nende inimeste ees vabandanud ning teinud seda ka Eesti Panga nimel. „Vigaste rahatähtede pärast valerahasüüdistuse saanud inimestega tahame rääkida avalikult sellest, milline kompromiss sellise üleelamise puhul võiks olla” lausus Lipstok.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing