Eesti masinatööstus on kasvav tööstusharu

Jüri Riives 01. veebruar 2006, 00:00

Kuna reeglina ei kohta inimesed masina- ja metallitööstuse ettevõtete toodangut igapäevaelus just sageli, siis olgu toodud mõned näiteid selle tööstusharu toodangust. Eesti firmad on tuntud lumepuhurite, metsaveohaagiste, kaevandus- ja energeetikaseadmete, jäätmekäitlusmasinate, kallurhaagiste, tuulegeneraatorite jms valmistajad.

Tööstusharus on üle 400 ettevõtte ja nende toodang on väga laia spektriga alates üksikutest eriliselt suure gabariidiga toodetest kuni sadade tuhandeteni küündivate partiideni autotööstuse tarvis.

Kõnekate näidetena võiks tuua ASis Tarberaud valmistatavad ja kõigis maailmajagudes töötavad 9-35 m läbimõõduga satelliitsideantennid ja raadioteleskoobid; ASis Ferreks TT valmistatavad suurte mõõtmetega konveiersüsteemid või kütuse etteandemehhanismid soojuselektrijaamade tarvis; Silwi Autoehituse ASis valmistatavad spetsiaalotstarbelised väikebussid ning ASis Norcar BSB toodetavad väiketraktorid.

Lõuna-Eesti ühe tugevama ettevõtte ASi Tarkon kõrvale on tekkinud Metec Grupp, mis on valmistab autotööstusele eriliigilisi tooteid.

Kompaktse klastri moodustavad tipptehnoloogiliste tootmisseadmetega varustatud plasttoodete ja alumiiniumsulamite survevaluvormide ning mitmepositsiooniliste lõikestantside tootjad, kelle toodangut eksporditakse Itaaliasse, Prantsusmaale ja USAsse.

Kokku on Eestis masina- ja metallitööstuse ettevõtteid ligi 350.

Meie tööstusharu arengusuunad vastavad põhijoontes Euroopa majandus- ja sotsiaalkomitee seisukohtadele masinaehitussektori arengu kohta (ELi dokument CCMI/020, 11.05.2005). Nendes dokumentides rõhutatakse, et masinaehitusel on Euroopa majanduses oluline roll strateegilise tähtsusega innovatiivse tööstusharuna, mis on masinate ja tootmisseadmete tootmise valdkonnas maailmas juhtpositsioonil.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 10:09
    Otsi:

    Ava täpsem otsing