Greenspani ajastu leidis eile lõpu

Romet Kreek 01. veebruar 2006, 00:00

Eile oli 18 ja pool aastat USA keskpangas töötanud Alan Greenspanile viimane kord juhtida intressisättiva komitee istungit. Eile pärastlõunaks oli plaanitud 79aastase keskpankuri pensionile saatmine. Umbes samal ajal pidi Senat kinnitama tema troonipärijaks Ben Bernanke.

Greenspani saab iseloomustada positiivseid ja negatiivseid ülivõrdeid kasutades. Positiivse poole peale jääb pikka aega järjest kestnud majanduskasv, madal inflatsioon ja vähene tööpuudus. Negatiivse poole pealt on kõrvalmõjuna meeletu laenude kasvu ja kõigi aegade suurimate mullide teke ja tehnoloogiaaktsiate mulli lõhkemine. Greenspani järglast jääb kummitama hiiglaslik odava raha toel paisunud kinnisvaraturu mull. Kindlasti võib Greenspani süüdistada keskpanga sõnavõttude keelekasutuses, millest tavaline ameeriklane mitte midagi aru ei saanud.

Greenspan tõttas ehk asjata iga vähimatki ohtu laenuraha abil kustutama ja päästma. Võib-olla nõrgestas Greenspani tema enda valitud taktika - anda turgudele aega harjuda kavaga tõsta või langetada intressi, mistõttu finantsturud reageerisid sammudele vaikselt.

Sellist käitumisviisi on taunitud, kuna kõige mõjusamad meetmed on turgudele (pankadele) ootamatud. Aga sellist käitumist võib mõista - see võib tulla üllatusena, kuid USA keskpank ei kuulu riigile, vaid kommertspankadele.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 15:44
    Otsi:

    Ava täpsem otsing