Google'i ligi kahekordne kasumi kasv pettis investorite ootusi

Annika Matson 02. veebruar 2006, 00:00

Google'i kasum jäi tugevasti alla analüütikute ootustele, vahendas Bloomberg. Google'i kasum aktsia kohta oli 1,54 dollarit, analüütikud ootasid kasumiks 1,78 dollarit aktsia kohta. Puhaskasumi suurus oli 372,2 miljonit USA dollarit, mis oli eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes 82protsendiline kasv. Käive kerkis 86 protsendi võrra, 1,92 miljardi dollarini.

Google on viimased kuus kvartalit oma tulemustega analüütikute ootusi löönud. "Siiani on nad kõiki ootusi tublisti ületanud ja nüüd esimest korda jäid nendele alla," ütles investeerimispanga Oppenheimer & Co analüütik Sasa Zorovic, kes soovitab Google'i aktsiat osta.

Aktsia reageeris Bloombergi andmetel uudisele turujärgselt 12protsendilise langusega, 379,01 USA dollarini, mis oli ühe päeva langusena suurim firma aktsia kukkumine. "Mind pani aktsia hinna selline langus hämmastama," ütles firma finantsjuht George Reyes.

Google'i tegevjuht Eric Schmidt kahekordistas neljandas kvartalis firma kulutusi turundusele, milleks eraldati 154,8 miljonit dollarit. Analüütikud ootasid turunduskuludeks 128 miljonit dollarit.

Viimase aasta jooksul on Google'i aktsia väärtus kasvanud enam kui kaks korda. Viimase kvartaliga tõusis aktsia hind 31 protsenti. Google läks börsile 2004. aasta augustis, mil aktsia maksis 85 dollarit. Nüüd on Google'i turuväärtus kasvanud juba suuremaks kui Coca-Colal ja McDonald'sil.

"Tundub, et investoritele jõudis kohale, et Google ei tegutse mitte raketiteadusega, vaid reklaamiäris," kommenteeris investeerimispanga US Bancorp fondihaldur Jane Snorek, kelle hallata on ka Google'i aktsiaid.

"Google'i ootused olid väga kõrgeks aetud," ütles Tokyos asuva Daiwa SB Investmentsi fondijuht Jack Asada. "Investorid tormasid turule ja kergitasid kiiresti tehnoloogiasektori aktsiaid," kommenteeris Asada, kes müüs enda hallatavast fondist osa Google'i aktsiaid enne kvartalitulemuste avalikustamist.

Kui ta varem soovitas investoritel omada portfellis suuremat Google'i aktsiate osakaalu kui indeksis (overweight), siis nüüd soovitab ta omada portfellis väiksemat osakaalu kui indeksis (underweight).

Investeerimispanga Goldman Sachs analüütik Anthony Noto, kelle ajakiri Institutional Investor valis parimaks analüütikuks, teatas vahetult enne Google'i tulemuste avaldamist, et Google'i aktsia hinnasiht 500 dollarit võib saada vallutatud. Analüütik soovitas aktsiat osta just nõrkuseperioodil.

Kahe nädala eest avaldas oma majandustulemused Google'i konkurent, maailma kasutatavuselt teine interneti otsingumootor Yahoo!. Ka tema tulemused jäid alla prognoosidele. Google vedas oma tulemustega langusesse ka Yahoo! aktsia, mis reageeris uudisele ligi 2protsendilise odavnemisega. Maailma suurim internetikaubamaja Amazon.com avaldab oma tulemused täna.

Google'i vahendusel tehti mullu novembris 60 protsenti internetiotsingutest. 2004. aasta novembris oli Google'i osa veel 47 protsenti. Yahoo! vahendusel tehti novembris 19 protsenti otsingutest, mis on 27% langust, võrreldes aasta varasema ajaga.

Google'i asutasid 1998. aasta septembris Vene päritolu Sergei Brin ja ameeriklane Larry Page.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing