USA tasandas Iraani suhtes häält

Romet Kreek 03. veebruar 2006, 00:00

Nafta hind langes nädala madalaimale tasemele, kuna USA ei püüa suruda ÜROs läbi Iraani-vastaseid sanktsioone. See on vähendanud muret, et maailma suuruselt neljas naftatootja Iraan võiks piirata kättemaksuks nafta väljavedu riigist.

USA saadik Rahvusvahelise Aatomienergiaagentuuri (IAEA) juures ütles, et Iraani vastu ei kavatseta mingeid sanktsioone ega karistusmeetmeid. Eile kohtus IAEA Viinis, et arutada Iraani tuumaprogrammist raporteerimist ÜRO julgeolekunõukogule. USA püüab hoopis kasutada ÜRO julgeolekunõukogu, toetamaks IAEAd.

"Pealiskaudselt tundub, et USA üritab kasutada diplomaatilisi kanaleid nafta hinna jaoks negatiivselt," ütles Schroders Investment Managementi energiaanalüütik Craig Pennington Bloombergile. "See tähendab, et ÜRO püüab suruda läbi IAEA tugevamat järelevalvet Iraani tuumaprogrammi üle." Nafta hind langes New Yorgis 0,7 protsenti, 66,12 dollarile barrelist.

"Stabiilse varustatuse ja suurte laovarude juures peaks nafta ja naftasaaduste hinnad mingil hetkel taanduma," ütles Global Insighti analüütik Simon Wardell. Naftakartell OPEC pumpab maapinnast välja peaaegu nii palju naftat, kui suudab, lastes laovarudel kasvada ja luues puhvri varustuse võimalikuks katkemiseks. Samas ei suudaks OPECi vaba tootmisvõimsus kompenseerida Iraani ekspordi peatumist.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing