Jaanuaris tõusis elanike toetus Euroopa ühisrahale

03. veebruar 2006, 11:19

TNS Emori uuringu kohaselt toetas euro kasutuselevõttu Eestis jaanuarikuus 45% elanikest vanuses 15-74. Vastaseid oli 48%, teatas ELi teabetalitus.

Umbes sama suur pooldajate osakaal oli ka eelmise aasta sügiskuudel. Vaid detsember tõi mõningase languse nii toetuses Euroopa Liidule kui eurole. Siis toetas euro kasutuselevõtmist 37% elanikest. Uuringufirma arvates peegeldas see vaadeldavasse perioodi jäänud vaidlusi Euroopa Liidu eelarve üle ning survet eelkõige uutele liikmesriikidele teha selles järeleandmisi.

Euro ligikaudset kurssi Eesti krooni suhtes teab uuringu kohaselt peast 78% elanikest. 19% ei oska kurssi öelda. Viimaste seas on kõige rohkem vanemaid inimesi. Regionaalses lõikes on teadmised selles osas nõrgemad eelkõige Virumaal ja Lõuna-Eestis (Võrumaa, Valgamaa, Põlvamaa, Viljandimaa).
Uuringu käigus selgitati ka euroga seonduvaid hirme ja muresid. Ülekaalukalt kõige rohkem kardetakse hinnatõusu.

Toetus Eesti kuulumisele Euroopa Liitu oli jaanuaris valimisealiste kodanike seas 62%. Liikmelisuse vastu oli 31%. Euroopa Liidu laienemist toetavad ligi pooled elanikest: 47%. 32% on selle vastu ning 21% ei oska seisukohta võtta.

Ajavahemikul 10.-12. ja 24.-26. jaanuarini viis TNS Emor telefoni teel tehtava Omnibuss-küsitluse raames läbi uuringu 1000 15-74-aastase Eesti elaniku seas. Nendest 789 vastajat olid valimisealised Eesti kodanikud. Uuringu tellija on Riigikantselei.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing