Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Lähis-Ida käärib - palmide all läheb üha palavamaks

    Prohvet Muhamedi pilapiltide ajendil islamiriikides puhkenud vägivallalaine tõttu soovitab Taani välisministeerium oma riigi kodanikel vältida reisimist Süüriasse ja Liibanoni, ent samuti Egiptusesse, Tuneesiasse, Marokosse, Alžeeriasse, Liibüasse, Sudaani, Bahreini, Jordaaniasse, Iraani, Pakistani ja Afganistani.
    Enam kui 3000 taanlast peab nii oma puhkuseplaanid araabia riikides kiirkorras ümber korraldama. Peamiselt püüavad turismifirmad asenduseks pakkuda Kanaari saari, kuid praegu pole tühjade hotellitubade leidmine sugugi lihtne, kirjutas eile Taani majandusleht Börsen.
    Odavlennufirma Sterling teatas eile, et peatab lennud Kopenhaagenist Egiptusesse.
    Koos Taaniga on muhameedlaste raevu all Norra, kus välisministeerium soovitab küll vältida reisimist Süüriasse, Saudi Araabiasse ja Gazasse, kuid seni veel mitte Egiptusse, Marokosse ja Tuneesiasse.
    "Me teeme oma julgeolekuanalüüsi ise ning mitte alati ei ole Norra ja Taani kodanikud samas olukorras," ütles Norra välisministeeriumi pressiesindaja eile Norra väljaandele Forbruker.no. Reisifirmad jätkavad tšarterreise Egiptusesse ja Marokosse.
    Ka Rootsis pole enamik reisifirmasid pidanud vajalikuks tšarterreise katkestada. Suurematest reisikorraldajatest on erandiks Apollo, mis tegutseb ka Taanis ja Norras. Fritidsresor aga näiteks jätkab muutusteta.
    Suurt kahju kannavad kasvavatest rahutustest eelkõige Taani firmad, mille toodetele on suur osa islamiriikidest boikoti kuulutanud.
    Eriti kannatab Taani-Rootsi meiereikontsern Arla Foods, mis on regiooni suurim eksportija ning mille kaubad on poelettidelt kõrvaldatud. Firma kaotab iga päev paarkümmend miljonit krooni.
    Nädalavahetusel olid massiivse häkkerirünnaku all ka Taani firmade võrgulehed. Kui tavaliselt tabab firmasid 5-10 rünnakut nädalas, siis nädalavahetusel 350. Enamik üritas võrgulehele firma oma info asemele üles riputada sõimu ja poliitilisi loosungeid.
    Norra firmad pole seni suurematest probleemidest teatanud, ehkki näiteks Katari kaubandus-tööstuskoda teatas, et keeldub vastu võtmast Norra ja Taani kaubandusdelegatsioone. Norra ettevõtetel on mitmeid suuri koostööprojekte eelkõige Iraaniga, kus president ähvardas nädalavahetusel tühistada lepingud ja katkestada kaubandussidemed riikidega, kus prohvet Muhamedi pilanud karikatuurid on meedias ilmunud.
    Norra naftakompanii Hydro, mil on käsil suur paljutõotav projekt Iraanis Anarani naftaleiukohas, on seni töötanud häireteta, vahendas eile Norra majandusleht Dagens Naeringsliv. Iraanis tegutseb ka Statoil, ehkki avantüür on siiani toonud miljardite eest varade mahakandmist ning suure korruptsiooniskandaali.
    Analüütikute hinnangul tähendab rahutuste levik nafta hinna tõusu, mis äraspidiselt on Norra naftakompaniidele pigem soodne. Oslo börs oli eile tõusul, Kopenhaageni börs, kus tooni annavad laevafirmade aktsiad, kerges miinuses.
    Rootsi suurfirmasid pole kriis esialgu puudutanud, näitas eile päevalehe Dagens Nyheter küsitlus. Seda kinnitasid nii telekommunikatsiooniseadmete tootja Ericsson, millel on regioonis 1500 töötajat, Volvo, mille veoautode divisjoni müügikäibest langeb 10% Lähis-Ida arvele ning millel on regioonis ka tootmine, kui ka Atlas Copco ja Tetrapak.
    Rootsi eksport Lähis-Idasse ja Aafrika põhjarannikule on ligi 60 miljardit krooni aastas ehk 2% koguekspordist.
    Tallinnas Põhja puiesteel asuva Domina Traveli reisibüroo reisikonsultandid Natalia Galtsova ja Rutt Sardis olid väga imestunud, kui kuulsid, et välisministeerium soovitab Lähis-Ida riikidesse reisimisel olla väga ettevaatlik.
    Samuti ei teatud reisifirmas, et Taani välisministeerium ei soovita sõita teiste hulgas Domina Traveli sihtriikidesse Egiptusesse ning Araabia Ühendemiraatidesse.
    Galtsova sõnul saabus ta eile Sharm el Sheikist, kus kohalikud ei teadvat ei laevaõnnetusest Punasel merel ega saatkondade põletamistest. Inimesed ei lugevat lehti ega kuulavat raadiot.
    "Teate, turismipiirkondades on väga rahulik, sest turism on sealsete inimeste teenistus ning mitte keegi ei taha selle vähenemist," rääkis Galtsova.
    Sardise sõnul pole mitte ühtegi broneeringut tühistatud, samuti ei ole küsitud võimalike ohtude kohta Lähis-Ida riikides.
    Rünnakud Põhjamaade saatkonnahoonetele Lähis-Idas ja reisihoiatused pole veel kahandanud eestlaste soovi reisida Egiptusse või Marokosse.
    Eile lõuna paiku tulnud välisministeeriumi teade manitseb Lähis-Idasse ning islamimaadesse reisijaid olema väga tähelepanelik ning vältima rahvakogunemisi, sest viimastel päevadel on toimunud rünnakud Taani konsulaadi vastu Beirutis, Taani ja Norra saatkonna vastu Damaskuses ja Euroopa Liidu esinduse vastu Gazas. Ministeerium palub enne reisile asumist end registreerida ning soovitab kindlasti sõlmida reisikindlustuslepingu.
    "See teade pole sõidukeeld, vaid lihtsalt soovitus," lausus ministeeriumi pressiesindaja Ehtel Halliste, tõdedes, et inimesed ikka reisivad ning sealses piirkonnas on mitmeid eestlaste seas populaarseid reisisihte.
    Resoluutsem oli oma avalduses Taani välisministeerium, kes soovitas oma kodanikel mitte reisida neljateistkümnesse riiki.
    Oma kliente Punase mere või Vahemere äärde lennutavate siinsete reisibüroode argipäeva hiljutised vägivallasündmused ei mõjutanud, näitas eilne küsitlus.
    "Broneeringuid on tehtud päris uljalt, keegi pole seepärast meie poole pöördunud ja küsinud," ütles TopToursi Tallinna büroo juhataja Eha Luite. Ta lisas, et viimasel ajal on juhtunud nii palju sündmusi - kas või linnugripp -, et reisihuvilised ei vaata enam asjadele nii tõsiselt.
    Sama meelt oli ka Marhaba Toursi juhataja Sigre Luts, kelle sõnul pöörab teemale palju tähelepanu pigem ajakirjandus kui reisijad. "Ainult üks klient küsis, kas piirkond on piisavalt turvaline," märkis reisifirma juht.
    Lutsu sõnul jätkatakse reisidega Sharm El Sheikhi, sest seal pole juhtunud midagi tavapäratut, mis sunniks sõite tühistama. Samuti viitas Luts sellele, et välisministeeriumist pole tulnud ametlikku keeldu.
    ERGO Kindlustuse teatel pole saatkonnahoonete põletamine pannud ettevõtet ümber vaatama reisikindlustuse tariife ning samuti pole ERGO reisikindlustusel riikide nn musta nimekirja.
    Mõned aastad tagasi kiirabiautode müüki Iraani plaaninud Silwi Autoehituse ASi juhi Koit Kaaristo sõnul nende ettevõttel hetkel Lähis-Ida riikidega kaubanduskontaktid puuduvad.
    Asukoha määramise teenuste pakkujana maailmas tuntust kogunud ASi Regio juht Teet Jagomägi rääkis, et viimaste päevade sündmused Lähis-Idas ei ole nende töösolevaid projekte Saudi Araabias ja Araabia Ühendemiraatides mitte kuidagi mõjutanud. Kui suri Saudi kuningas, siis leinaajal asjad seisid, lisas ta.
    Muhameedlaste vihased protestid algselt Taani päevalehes Jyllands-Posten ilmunud Muhamedi karikatuuride vastu on nõudnud esimesed ohvrid - vähemalt viis inimest sai eile surma Afganistanis vallandunud protestimeeleavaldustes, Somaalias hukkus 14aastane poiss.
    Iraanis piirasid protestijad Euroopa Liidu eesistujariigi Austria saatkonda. Meeleavaldused jätkusid üle maailma, ulatudes Indiast, Taist, Indoneesiast, Gaza ja Iraanini.
    Protestimeeleavaldus toimus ka Soome pealinnas Helsingis.
  • Hetkel kuum
TalTechi professor: miks Eesti lennundus tähendab raha tuulde loopimist
On keeruline näha põhjust, miks Eesti lennundussektorit veel toetada. Kogemused on lihtsalt valmistanud liiga palju pettumust, kirjutab TalTechi makroökonoomika professor Karsten Staehr.
On keeruline näha põhjust, miks Eesti lennundussektorit veel toetada. Kogemused on lihtsalt valmistanud liiga palju pettumust, kirjutab TalTechi makroökonoomika professor Karsten Staehr.
Cathie Woodi populaarsed ARK fondid vajuvad kiiresti: investorid lahkuvad miljardite dollaritega
2024. aasta esimestel kuudel nägi ARK 2,2 miljardi dollari suurust netoväljavoolu. Cathie Woodi juhitud fondi koguvarad on langenud kiiresti 11,1 miljardi dollarini, mis on vaid vari endisest hiilgusest.
2024. aasta esimestel kuudel nägi ARK 2,2 miljardi dollari suurust netoväljavoolu. Cathie Woodi juhitud fondi koguvarad on langenud kiiresti 11,1 miljardi dollarini, mis on vaid vari endisest hiilgusest.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Merko eksjuht avas lahkumise tagamaid “Astusin nagu jooksulindilt maha”
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Aasta alguses Merko juhi kohalt taandunud Andres Trink tõdes, et pärast tosin aastat pingelist ehitusfirma juhtimist saab ta tegeleda kõige sellega, millest varem unistas. Juhitooli loovutamiseks andis talle peamise tõuke abikaasa karjäärimuudatus.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Elektrifirma kogemus särtsuautodega: kõikide kulude ennustamisega pole pihta läinud
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Eesti Energia autoparki on kuulunud enam kui kümme aastat elektriautod ning ettevõte peab vaatamata muutunud kuludele särtsuautosid mõistlikeks.
Rahandusministeerium plaanib suurendada lähetuste päevaraha
Rahandusministeeriumi plaani järgi tuleks suurendada lähetuste maksuvaba päevaraha piirmäära ja autokompensatsiooni, kuid erisoodustustes järele anda ei soovita.
Rahandusministeeriumi plaani järgi tuleks suurendada lähetuste maksuvaba päevaraha piirmäära ja autokompensatsiooni, kuid erisoodustustes järele anda ei soovita.
Maailmas pole sõjale veel nõnda palju kulutatud
Kaitsekulutused on kasvanud kogu maailmas üheksa aastat järjest, teatas Stockholmi rahuinstituut SIPRI iga-aastases raportis.
Kaitsekulutused on kasvanud kogu maailmas üheksa aastat järjest, teatas Stockholmi rahuinstituut SIPRI iga-aastases raportis.