Ühendriikide dollar tõusis 13,10 kroonini

Raivo Sormunen 09. veebruar 2006, 00:00

USA dollar tõusis eile päevasiseselt kõrgeima tasemeni pärast 3. jaanuari, kuna turgudel spekuleeritakse, et USA keskpank suudab baasintressimäärade tõstmisega investorite isu dollari vastu üleval hoida.

Euro vajus eile päeval 1,1942 dollarini (13,102 krooni dollar). Eesti Pank fikseeris dollari ametlikuks kursiks 13,0688 krooni.

Investorite huvi kasvas dollarite järele, kuna USA ja Jaapani võlakirja tootluste vahe kärises viimase nelja ja poole aasta suurimaks. Kui USA valitsuse kahe aasta pikkune võlakiri pakub 4,58% aastatootlust, siis Jaapani sama pika kestusega võlakiri kõigest 0,30%.

Tulevikutehingute põhjal prognoosivad 90% kauplejatest, et USA keskpank tõstab 28. märtsi istungil baasintressimäära 4,50 protsendilt 4,75 protsendini. 10. mail toimuval istungil peaks intressimäärad tõusma 44% kauplejate meelest. Möödunud kuul ei uskunud keegi, et mais võib keskpank intresside kallale minna.

"Jaapanlased tahavad endiselt osta välisriikide (eriti USA) võlakirju," ütles Bloombergile Westpac Banking valuutastrateeg Sean Callow. Jaapani rahandusministeeriumi andmeil ostsid Jaapani investorid möödunud aastal 16,6 triljoni jeeni (1,8 triljoni krooni) eest välisvarasid.

Tänane päev on võlakirjaturgudel huvitav, kuna USA müüb esimest korda pärast 2001. aastat 30aastaseid võlakirju.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
24. November 2011, 15:46

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing