Kreisiraadio toob klassika massidesse

Christel Karits 10. veebruar 2006, 00:00

Pärast viimast live-esinemist kolm aastat tagasi on Kreisiraadio tegijatel taas lavatee jalge all. Seekord on Hannes Võrnot, Peeter Oja ja Tarmo Leinatamme vallanud missioonitunne tuua klassikaline muusika massidele lähemale.

Enne kontserte, mis toimuvad Tallinnas, Tartus, Pärnus ja Jõhvis, avab kaarte mõtte autor Tarmo Leinatamm.

Kreisiraadio kontserte võib müüa nagu põrsast kotis. Kusagilt pole lugeda, mis Kreisiraadio klassikal täpselt toimuma hakkab, aga piletid on välja müüdud. Milles teie fenomen peitub? Ma küll niiviisi ei julgeks öelda, et nagu põrsast kotis ostaks. Ju need, kes ostsid pileti, teavad, mida Kreisiraadio on võimeline pakkuma. Sellises vormis nagu sümfooniaorkester pole me küll varem esinenud. Aga miks ka mitte? Kõik on musikaalsed inimesed ja meil on hea orkester. Ma arvan küll, et neil, kellel on tõesti õnnestunud pilet muretseda, peaks tulema nauditav õhtu.

On olnud kuulda, et teie kontserdi piletid olid ammu enne välja müüdud, kui te üldse kava kokku panema hakkasite. Lükkate teid haltuuras süüdistajate väited ümber? No vot. Ega rahvaloomingu vastu ei saa midagi teha. Tegelikult ei usugi, et see rahvalooming on, see on väga tendentslik. Aga kuna ma olen praegu sellises ametis nagu Riigikogu liige, siis ma olen absoluutselt kõikide asjadega harjunud ja isegi ei hakanud sellisest jutust välja tegema. Kui keegi paha inimene on sellise jutu ringi käima lasknud, las see siis jääb tema südametunnistusele. See, mida me laval teeme, oli teada juba augustikuust saadik.

Millega siis Kreisiraadio klassikal tegemist on? Klassika kontserdil on tegemist klassikalise muusika hittidega. See muusika, mis hakkab laval kõlama, on kõigile tuttav. Ma vean kihla, et inimesed on seda millalgi kuulnud, kuid ei oska kokku viia, mis see on ja kelle muusika see on.

Ma ei taha seda küll missiooniks nimetada, aga sinnapoole ta kisub. Ma usun küll, et paljud inimesed, kes on meie kontserdile pileti ostnud, pole elu sees sümfooniaorkestri kontserdile sattunud ja me tervitame neid seal soojalt ning näitame, et see ei ole nii hirmus asi, nagu ta esimesel pilgul võib tunduda.

Eelkõige tulevad esitamisele klassikalised hitid, mida dirigeerivad kolm või ka rohkem dirigenti. Nad on kolmes füüsilises isikus. Dirigeeritav on täissümfooniaorkester ja lõviosa inimesi on Vanemuisest.

Laulu on ka. Ja on ka niisugust pillimängu, kus nii mina, Peeter kui ka Hannes saame sümfooniaorkestri ees soleerida, mis on ainukordne võimalus.

Kas võtate ka mõne pretensioonika pilli käsile. Näiteks viiuli? Võib-olla kõige pretensioonikam pill on klaver, mida mängin mina ja Hannes mängib ühe kitarrikontserdi. Tegelikult on see nagu multiinstrumentaalkontsert, kus Hannes soleerib kitarril ja Peeter mängib kõikvõimalikke pille, mis antud kontserdimaja fuajeest või mujalt ruumist leida oli.

Te olete ülituntud ja rahva poolt armastatud tegelased. Kuidas te kolm nii suurt meest ühele lavale ära mahute? Eks teised on teinud soolot ka. Ma ei julge küll öelda, et me nii suured inimesed oleme, et lavale kolmekesi ära ei mahu. Kui Saku suurhallis sai lõpetatud, siis tundsime, et on vaja võtta aeg maha, ja me keegi ei osanud ennustada, kui pikaks paus kujuneb. Leppisime kokku, et kui on selline idee, mis meid kõiki sütitab, siis me ei hoia seda vaka all, vaid käime oma sõpradele välja. Vaatame, kas see sütitab teisi. Selle kontserdi puhul on küll tegemist sellise mõttevälgatusega, mis nii Hanneses kui Peetris tekitas sellist kaasamõtlemist.

Mõnede arvates tuleb Kreisiraadio kokku selleks, et lihtsalt pappi kokku ajada? Laske meie kolme elu silme eest läbi ja mõelge, kas sellel väitel saab alust olla. Ma olen lihtsalt väsinud sellisest asjast. Las nad arvavad, no ja mis siis.

Kurat, see on meie asi, mis me teeme ja kellelegi pole ju piletit pähe määritud ja sahtli vahele sõrmi löödud. Kõik on selle vabatahtlikult ostnud.

Kui suurt kasumit prognoosite? Vot ei oska kommenteerida, kuna selle poole eest muretseb hoopis teine inimene. Meie asi on minna ja särada.

Kuidas muidu läheb? Patt oleks kurta. Tahan veel lisada, et kontserdile peaks tulema hästi avatud meelega ja sellised mured ja kurvad mõtted jätma koju ja kui koju ei saa jätta, siis kontserdimaja ukse taha. Ja võib-olla lavale tulevad ka mõned tuttavad persoonid dirigendi rolli, nii et soovitan tulla hästi lahtise meelega.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:37
    Otsi:

    Ava täpsem otsing