Käibemaks koolituskuludele tuli üllatusena

Harry Tuul 14. veebruar 2006, 00:00

Käibemaksuseaduse muudatus kehtestati eesmärgiga ühtlustada Eesti seadusi Euroopa Liidu direktiividega.

Tallinna Ülikooli täiendõppekeskuse juhataja Ene Käpp selgitas, et nemad kuulsid 7. detsembril vastu võetud seadusest vaid päev enne presidendi poolt väljakuulutamist. "See tuli külma dušina," lisas Käpp. Mitme koolitaja sõnul tekitab probleeme seaduse tõlgendamine.

Tartu Ülikooli Avatud Ülikooli talituse juhataja Ülle Kesli sõnul maksustatakse vaid koolitused, mis on korraldatud ärilisel eesmärgil, kuid ei ole seletatud lahti, mida see tähendab. Seetõttu ootavad koolitajad ministeeriumidelt selget seisukohta.

Käpa sõnul tähendab seadusemuudatus täiendavaid kulutusi nii möödunud aastal registreerunud kui ka kõigile tulevastele klientidele. "Oleme väga rumalas seisus," ütles Käpp. Tema sõnul loodavad nad endiselt saavutada kokkuleppe haridus- ja rahandusministeeriumiga. "Praegu on asi seisnud," lisas Kesli. Tema sõnul pole õnneks sel aastal veel arveid esitatud.

Rahandusministeeriumi maksupoliitika osakonna juhataja Lemmi Oro sõnul on tegemist arusaamatusega. "Üldjuhul on täiendõpe maksuvaba käive," selgitas Oro. Tema sõnul maksustatakse täiendkoolitajaid vaid juhul, kui nad pakuvad põhikirjavälist koolitust, sest vastasel juhul on tegemist konkurentsi moonutamisega.

Haridusministeeriumi õigusosakonna juhataja Anno Aedmaa sõnul algatati seadusemuudatus ettevõtjate võrdse kohtlemise põhimõttel, selleks et keegi poleks eelisseisundis. Probleemiks oli ka maksukohustuse peitmine. "Paljud ettevõtted tegid MTÜ, mille kaudu optimeeriti makse," selgitas Aedmaa.

Näiteks puudutab seadusemuudatus ka kooli- ja lasteaiaõpetajaid, kelle palgafondist on 3 protsenti ette nähtud täiendkoolitusteks, mis nüüd käibemaksu võrra kasinamaks muutub. Tekib olukord, kus riik maksab iseendale raha tagasi.

Mures on ka mittetulundusühingud. "Me oleme äraootaval seisukohal," ütles MTÜ Hea Algus pereprogrammi juht Gerda Sillaste. Tema sõnul täpsustavad nad hetkel nõuet maksuametis.

Sillaste hinnangul puudutaks käibemaksu kehtestamine neid väga valusalt ja võib tähendada nende sulgemist.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing