Vähikäiku teinud Tallinki aktsia on langustrendist välja murdmas

Lauri Matsulevits 14. veebruar 2006, 00:00

"Tundub nii, et mõneks ajaks on madalaimad tasemed nähtud," nentis investeerimispanga Suprema juhatuse liige Sten Sumberg. Ta lisas, et selle aastanumbri sees võiks taas emissioonihinda näha. "Usun, et hiljemalt pärast kolmanda kvartali tulemusi on turg saanud piisavalt tõestusmaterjali, et tegemist on kasvava ettevõttega. Sellisel juhul on aktsial ka korralikult tõusuruumi."

Kõigi aegade madalaimale päevasisesele tasemele, 66,5 kroonile, kukkus Tallink eelmisel esmaspäeval. Aktsia lõpetas siis päeva 67,44 kroonil. Eile tõusis Tallinki aktsia 1,53 protsenti, 72,76 kroonini. "Turgu vaadates tundub viimasel ajal müük passiivsem," möönis Sumberg.

"Hetkel näib, et 67 krooni ümbrus on tõepoolest koht, kust agressiivsem ostuhuvi peale tuleb," sõnas SEB Ühispanga aktsiaturgude osakonna juht Peeter Koppel. "Samas on see loogiline, sest madalaim hinnasiht on 78,23 krooni ning ca 15% sellest allpool tekkiv ostuhuvi on sisuliselt õpikunäide sellest, kus võiks huvi tekkida."

Koppel meenutas, et kui aktsia eelmine kord sarnast taset puudutas, järgnes samuti põrge. "Saame nn topeltpõhja, mis tõepoolest võiks signaliseerida seda, et mingi toetus on moodustumas." Sellest hoolimata jäi ta ettevaatlikuks. "IPO hinnast oleme siiski veel suhteliselt kaugel ning praeguses kontekstis mina veel sellest hinnatasemest rääkida ei tahaks," sõnas ta.

"Kui vaadata seda, mida Balti aktsiaturud viimasel ajal teinud on, oleme me siiski olukorras, kus need, kes hindu reaalselt liigutavad, näiteks suured Skandinaavia fondid, on olnud müügipoolel."

Koppel lisas veel, et juhul kui viimastel aastatel end Balti riikides väga mugavalt tundnud raha hakkab siit regioonist välja liikuma, peavad seni head olnud fundamentaalnäitajad osutuma fantastilisteks, et seda välisraha väljavoolu peatada.

Kas aktsia emissioonihinna ehk 82,5 krooni juures suurem müümine pihta hakkab, Koppel kahtleb. "IPO hinna juurest on pigem müümas jaeinvestorid, kellel hea meel, et spekulatsiooniga nulli jõuti," ütles ta.

Tallinki aktsiate senised suuremad müüjad ei ole olnud mitte väikeaktsionärid, vaid need, kes olid firma aktsiaid oluliselt varem kätte saanud. "Seega ma ei tähtsustaks IPO hinda üle," märkis Koppel.

Emissioonihinnaga võrreldes on Tallinki aktsia kukkunud ligi 12%.

Hansabank Markets on aktsia hinnasihiks andnud 5 eurot ehk 78,23 krooni ning soovitus on "hoia". Suprema siht on 86 krooni.

Jaanuarikuu jooksul on Tallinki juhtkond firma aktsiaid juurde ostnud.

Näiteks juhatuse esimees Enn Pant on mitme tehinguga juurde ostnud kokku 35 000 aktsiat, hinnavahemikus 70,41-71,82 krooni.

Teine juhatuse liige Keijo Mehtonen on juurde ostnud 4000 aktsiat hinnaga 71,82 krooni.

Tallinki nõukogu liige ja tuumikomaniku ASi Infortar juht Ain Hanschmidt on juurde soetanud 5000 aktsiat.

"Kui juhtkond ettevõttesse usub, on see minu hinnangul alati julgustav signaal," rääkis SEB Ühispanga aktsiaturgude osakonna juhataja Peeter Koppel.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing