MKM tahab trahvida BRSi

15. veebruar 2006, 15:10

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium soovib esitada BRSile 15 miljoni krooni suuruse leppetrahvi, kuna BRS pole täitnud erastamislepingut.

MKM teatel on BRS rikkunud erastamislepinguga võetud kohustust investeerida ning ei ole nõutud tähtajaks puudusi kõrvaldanud ega täiendavaid tõendeid lepingu täitmise kohta esitanud. Leppetrahvisumma tuleneb otseselt erastamislepingust.

MKMi teatel ei ole BRS täitnud investeerimiskava nõutud mahus - 2004.aastast pärineb umbes 300 miljoni krooni suurune alatäitmine raudtee kapitaal- ja keskremondi osas.

BRSi argumente, nagu ei oleks lepingu teatud osad pooltele kohustuslikuks täitmiseks, ei saa lepingu rikkumise õigustusena aktsepteerida, seisab ministeeriumi pressiteates. Lepinguõiguse baaspõhimõte on, et lepingud kuuluvad täitmisele.

Samuti ei ole MKMi teatel BRS esitanud mingeid tõendeid, nagu oleks lepingu täitmine olnud ettevõtte jaoks majanduslikult põhjendamatu ja vastuolus ettevõtte huvidega.

MKMi analüüsid näitavad, et alatäitmisi oli nii raudteekapitaalremondi, raudtee keskremondi kui ka mitmete muude erastamislepingust tulenevate artiklite osas. Sealhulgas on Eesti Raudtee lülitanud investeeringute koosseisu ka neid töid, mis enne erastamist kanti otse kuludesse.

MKMi teatel on BRS teavitanud investeeringukava ületamisest, kuid reaalsuses tähendab seeületäitmist artiklite osas, millel ei ole erastamisel püstitatud eesmärkidega mingit seost. Ületäitmine on muuhulgas hoonete, sõiduautode ja koolituse osas.

MKM hinnangul oli erastamise eesmärgiks suunata tõhusaid rahalisi vahendeid infrastruktuuri korrastamisse ja ülesehitusse, eeskätt raudtee remonti ja reisijateveo turvalisuse tagamisse. Erastamiskava tähtajad on lõppemas, aga erastamise eesmärke täidetud ei ole.

Lisaks kaalub riik Eesti Raudteele 36,2 miljoni krooni suuruse nõude esitamist, et saada tagasi Euroopa Komisjonile eelmise aasta lisaeelarvest makstud trahv. MKMi hinnangul põhjustas trahvi Eesti Raudtee, kes kasutas riigi vahendatud Euroopa Liidu abiprojekti Phare raha valesti.

MKMi teatel on sellega seotud hagi välja minemas lähiajal, kõige hiljemalt paari kuu jooksul. Praegu tõlgitakse sellega seotud materjale kohtule inglise keelest.

Euroopa Komisjoni audiitorite otsuse kohaselt hilines Eesti Raudtee 60 protsendi projektis ettenähtud rööbaste paigaldamisega. Osa rööpaid jõudis lõpuks hoopis teelõikudele, mida projektis ette nähtud polnud. Euroopa Komisjoni nõutud leppetrahvi suurus oli 60% rööbaste kogumaksumusest ehk 36,2 miljonit krooni.

Eesti Raudtee arendusdirektor Vare kinnitas jaanuaris, et Eesti Raudteel ei ole trahvinõudes mingit süüd, hoopis riik jättis oma funktsioonid täitmata. 'Keegi peab ju ikka kunagi süüdlane olema, kuna Euroopa nõudis trahvi sisse,' lisas ta. 'Raudtee kui firma on käitunud korrektselt ja muud mul midagi lisada ei ole.'

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing