Pjedestaalile tõsteti oskustööline

Harry Tuul 17. veebruar 2006, 00:00

Sisenemisel on tehases 22,7 kraadi sooja ja 34,2 protsenti õhuniiskust. Ööpäev läbi kolmes vahetuses töötavad peamiselt naised. "Nad lihtsalt taluvad pingeid paremini," selgitab Martin.

Elcoteqi tehasesse pääsemine on omaette kunst. Lisaks eelnevale registreerimisele ja kohapeal allkirja andmisele tuleb selga saada kittel ja talla alla magnetriba, mis maandab pingeid.

Nimelt võib nähtamatu vaenlane, väike ja märkamatu laeng, rikkuda kogu tehtud töö (mobiiltelefoni). Staatilise elektri vastu kaitsevad spetspõrandad, -seadmed, -kitlid, -randmepaelad ja isegi paberikiled. Ühtegi toodet ei tohi kinnasteta puutuda.

Tehnikaülikooli lõpetanud Martin töötab mobiilidega ajast, kui GSM-võrgu leviala piirdus Tallinna-Tartu maanteega. Elcoteqis on ta töötanud poolteist aastat, enne seda tegeles kaheksa aastat mobiilide müügijärgse hoolduse ja remondiga.

Mobiiltelefonide tootmine näib imelihtne - üks masin kannab trükkplaadile pasta, teine asetab sellele imeväikesed detailid, millele järgneb reis küpsetusahju. Kokku võib nii toota 80 000 plaati tunnis.

Tegelikkuses võib väikseimgi eksimus tähendada miljoneid kroone kahjumit. "Tehnika kipub arenema sinnapoole, et osi ei saa kruvidega kokku panna ja seega tähendab iga eksimus algusest alustamist," selgitab Martin naljaga pooleks. Seetõttu läbib iga telefon visuaalsed, elektroonilised ja füüsilised katsed spetsialistide range silma all.

Õnneliku külastajana näen mobiilimudelit, mida pole veel müügilgi.

Martini sõnul on tänapäeval toote väljatöötamine ja tootmine kokku sulanud, mis suurendab inseneride tähtsust veelgi. Tooteinsener peab tundma kogu protsessi, sest viga võib peituda nii tarnitud materjalides, seadmetes kui ka disainis. Kõrvalekalded tuleb avastada eos, sest kokkupanduna nad summeeruvad. Seetõttu veedab iga töötaja keskmiselt ligi 8 protsenti oma tööajast koolitusklassis.

Elcoteq veab välja kogu toodangu, olles Eesti suurim eksportöör.

Martini arvates ei ole probleem leida tasuvam töökoht välismaal, kuid ta ei näe sellel mõtet. "Saan rahvusvahelist kogemust valdkonna tippettevõttes," selgitab ta. Mujal ei ole mitte midagi teistmoodi ja ilmselt peaks ta töötama madalamal postil, ehk isegi liinitöötajana.

Tehasest lahkumisel otsitakse kõik veel kord läbi, millest ei pääse mitte keegi peale peaministri. Temperatuur on jäänud samaks, kuid õhuniiskus on langenud 32,8 protsendile.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 15:47
    Otsi:

    Ava täpsem otsing