Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Valiku võib teha kultuurilisest taustast lähtuvalt
Eestlane valib restoranis enamasti laua ruumi nurgas või seina ääres. Et mitte liialt silma paista ja end turvaliselt tunda. Taoliselt ei käitu ameeriklased või vene rahvusest restoranikülastajad. Nemad võtavad istet just ruumi keskel ning naudivad enese eksponeerimist ja loomulikult ka head ülevaadet kõigest, mis restoranis toimub. Kultuurid on erinevad ja nii ongi mõistlik teha valikuid just nii, nagu teile sobib. Esmatähtis on hea enesetunne.
Kelner on restoranis kutsutud ja seatud teie olemist mõnusaks ning turvaliseks tegema. Seetõttu olge julged temalt alati abi paluma, kui peaks puudu tulema oskustest mõningate söömisel vajalike instrumentide käsitlemisel. Külaliste kutsuja ehk peo peremees on see, kes näitab restoranis kätte külalisele sobiliku koha lauas. Kui napisõnaline peremees seda ei tee, siis võib külaline alati esitada küsimuse, kuhu võib istuda.
Veini valimine on omamoodi nuhtlus, aga suures osas möödapääsmatu. Kui te ei orienteeru veinimaailmas kuigi hästi, siis paluge abi veinikelnerilt.
Heas restoranis võite, pisut küll täbaras olukorras, professionaalse veinitundja esitusest saada hoopis tõelise elamuse ning palju uusi teadmisi.
Reeglid, et punast veini juuakse tumedast lihast toitude juurde ja valget heledast lihast toitude juurde, on müüt, mis ajapikku mureneb. Mängumaa on väga lai ja hea veinivaliku korral on elamus garanteeritud.
Head ja kvaliteetsed veinid on oma kvaliteedile vastava hinnaga ning veinikaardilt odavat veini otsida on mõttetu tegevus. Üldjuhul on soodsaim majaveini nime all olev vein. Majavein on vein, mille on valinud soovituslikult veinikelner või peakokk.
Oluline on kontrollida, kas vein, mille te välja valisite ning mis proovimiseks välja valati, on joodav. Kui vein on riknenud, siis vahetatakse see uue vastu. Veini tellitakse tavaliselt pudeliga ja see pole kunagi kliendile esitledes avatud. Klaasiga veini tellimine on harukordne ja sobib vaid pubidesse, mitte restoranikultuuri.
Restoranis valmistatakse kõik toidud portsjonite kaupa, värskest materjalist ning just teie jaoks. Seetõttu varuge kannatust! Toidu valmistamine võtab sõltuvalt roast aega 20-30 minutit. Kiiresti saab süüa vaid kiirtoidurestoranides.
Autor: Inno Joonas