EPL: Kirjade kojutoomine kaalukausil

20. veebruar 2006, 07:07

Eesti Posti monopoli tauniv Reformierakond seisab turu avanemise eest.

Uus postiseadus tõi Toompeale põhimõttelise vastasseisu: Keskerakonnale ja Rahvaliidule toetuv majandusminister Edgar Savisaar hoiatab kirjade kättetoimetamise kallinemise eest maal ning Reformierakond nõuab peaminister Andrus Ansipi juhtimisel postituru vabakslaskmist, kirjutab Eesti Päevaleht.

Savisaar kaitses Riigikogus jõuliselt ettepanekut, mis annab Eesti Postile kuni 2008. aasta lõpuni kirjade edastamise ainuõiguse.

Pingeid põhjustav eelnõu punkt reserveerib kõik kuni 50 grammi kaaluvad kirjad universaalse postiteenuse (UPT) osutajale. Savisaare sõnul peab lihtkirjadel olema üle Eesti ühesugune ja mõistlik hind, mis tagab elanike võrdse kohtlemise. “Kui me reserveeritud teenust ei kasutaks, siis kannataksid kõige rohkem saarte ja hõredama asustusega piirkondade inimesed,” rõhutas minister eelnõu sotsiaalset külge. Keskerakondlase Helle Kalda väitel annab see lahendus “rahvuslikule operaatorile” finantsmajandusliku kindluse ja elujõulisuse.

Valitsusjuht Ansip on seevastu korduvalt kinnitanud, et konkurentsi pooldajana ei pea ta õigeks tagasiminekut reserveeritud teenuse suunas. Reformierakonna aseesimehe Meelis Atoneni kinnitusel on Eesti Post täna sisuliselt monopol.

Eesti Posti nõukogu esimees Jüri Ehasalu loodab, et riigikogul jätkub tarkust ja vastutustunnet hoiduda seadustamast olukorda, kus erafirmadele jääks postiturul koor ja kasumid, riigile kuuluvale Eesti Postile aga kohustused ja kahjumid.

Riigikogul tuleb uue postiseaduse vastuvõtmisega kiirustada, sest vastasel juhul tabab Eestit järjekordne euroliidu hiigeltrahv.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing