Soome juuksuri maksukoorem kergeneb

Sirje Rank 22. veebruar 2006, 00:00

Võimalus tekkis veebruari alguses, kui ELi rahandusministrid said pika vaidlemise peale kokkuleppele tööjõumahukate teenuste käibemaksusoodustuse pikendamises aastani 2010.

Eksperiment algas kuus aastat tagasi ja lähtus eeldusest, et kergem maks loob uusi töökohti.

Kompromissi järgi võivad kõik liikmesriigid valida viie teenusegrupi hulgast kaks, kus ajutiselt rakendada madalamat käibemaksumäära kui ELi üldkehtiv miinimum - 15%. Need on: pisiparandused, remonditööd, juuksuriteenused, koristustööd ning kodune hoolekanne (sh põetamine). Soov tuleb Brüsselisse teada anda märtsi jooksul.

Eesti seda võimalust kasutada ei kavatse. "Rahandusministeerium ei toeta täiendavalt ühegi käibemaksusoodustuse kehtestamist," ütles eile rahandusminister Aivar Sõerd. "Kehtivad käibemaksusoodustused tuleb kriitiliselt üle vaadata ning kaotada need, mis ennast ei õigusta," jätkas ta.

Sõerdi sõnul oli Eesti ELi käibemaksuvaidluses üks väheseid riike, kes oli tööjõumahukate teenuste vähendatud käibemaksumäära vastu. Üldise kompromissi huvides siiski nõustuti. "Üks argument, mida ma nõukogus selles käibemaksualases vaidluses esitasin, oli see, et erandite lubamisel tekib siseriiklik surve nende erandite sisseviimiseks, mistõttu on raske vastu seista huvigruppide survele," ütles Sõerd.

ELi ühe kõrgeima käibemaksu määraga Soome kaalub aga tõsiselt maksusoodustuse käikulaskmist. Soome päevaleht Helsingin Sanomat kirjutas hiljuti, et Soome juuksurite ja kingseppade ning rõiva- ja jalgrattaparandustöökodade jaoks võib käibemaks praeguselt 22 protsendilt alaneda tuleva aasta algusest 8 protsendile. Ettepanek on Soome rahandusministeeriumis ettevalmistamisel.

Riigisekretär Pertti Rauhio sõnul suurendab teenuste odavnemine nõudlust ning peaks juurde looma tuhandeid töökohti. Samuti loodab Rauhio varimajanduse osakaalu vähenemist, mida näiteks juuksuriteenuse osas hinnatakse 20 protsendile. Soome riigieelarvele, mis mullu sai käibemaksust 219 miljardit krooni, läheks maksusoodustus maksma 625 miljonit krooni.

Uutest liikmesriikidest on Ungari rahandusminister Janos Veres teatanud, et kaalutakse madalama käibemaksu sisseviimist remonditöödele ning hooldusteenustele. "Uued määrad võivad kehtima hakata juba enne suve lõppu," tsiteeris Veresit agentuur Bloomberg. Kui käibemaks alaneb praeguselt 20 protsendilt 5 protsendile, kahaneb Ungari valitsuse maksutulu 930 miljoni krooni võrra.

Vanadest liikmesriikidest on kõige suuremad käibemaksuerandite vastased olnud Saksamaa, Taani ja Rootsi.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 15:47
    Otsi:

    Ava täpsem otsing