Idaeuroopa tööjõud pidurdab Norras palgatõusu

22. veebruar 2006, 11:40

Tööjõu import Poolast, Balti riikidest ja Rootsist aeglustab Norras palgatõusu, kirjutas Norra majandusleht Dagens Naeringsliv.

Mullu kasvasid palgad Norras 3,25%, mis on aeglaseim kasv 1995. aastast. Palgakasv oli mõõdukas isegi ehitussektoris, kus praegu on Norras suur ehitusbuum.

„Tööturu pingeline seis ning sektoris kasvanud aktiivsus peaks tavaliselt kaasa tooma palkade kasvu. Nüüd on alust arvata, et mõõduka palgatõusu taga on tööjõu ja teenuste impordi kasv,” kommenteeris lehele Norra statistikaameti osakonnajuhataja Öystein Olsen.

ELi laienemise järel on Norra ELi uute liikmesriikide kodanikele välja andnud vähemalt 36 000 tööluba ning 21 500 tööluba pikendanud. Norra on üksi vastu võtnud rohkem idaeuroopa töölisi kui Rootsi, Taani ja Soome kokku, kirjutas Dagens Naeringsliv.

Lisaks neile arvudele tuleb Norrasse tuhandete viisi poolakaid ja baltlasi, kes töötavad riigis lühiajaliselt renditööjõuna, keda vahendavad välismaised või Norra vahendusfirmad. Ilma nende töökäteta oleks palgatõus olnud kiirem, ütles Olsen.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing