Eesti Ehitus ostis firmades enamusosalusi

Gert D. Hankewitz 27. veebruar 2006, 00:00

550 miljoni kroonise käibe ja kümne miljoni kroonise kasumiga tee-ehitusfirma Aspi 160 000 aktsiat vahetasid 2005. aasta 15. augustil väärtpaberite keskregistri andmetel omanikku. Tehingu käive oli sama registri andmetel 35 miljonit krooni. Aspi endistelt omanikelt Ain Trombilt ning kuuelt teiselt firma töötajalt sai nende osaluse Eesti üks suuremaid ehitusfirmasid Eesti Ehitus.

Tromp, kellele kuulus 17,65 protsenti aktsiatest ning keda varsti ootab ees astumine Aspi nõukogu esimehe ja Eesti Ehituse nõukogu liikme kohale, ei soovinud asja pikalt kommenteerida. "See on vana uudis, ei leia mõtet seda veel kord kommenteerida," sõnas ta.

Eesti Ehitus sai ka osaühingute Järva Teed ja Hiiu Teed omanikuks, mis olid Aspi tütarfirmad.

Paar nädalat enne Aspi ostu omandas Eesti Ehitus Linnaehituse, kus varem kuulus firmale 51 protsenti aktsiatest. Tehingu käive oli 57,9 miljonit krooni.

Eesti Ehituse tegevjuht Jaano Vink oli tehingutest rääkides napisõnaline, põhjendades firmade ostu kui majanduslikult vajalikku käiku. Palju firmade omandamine kokku maksma läks, Vink öelda ei tahtnud. Vingi sõnul ei ole ka hetkel põhjust kõik firmad ühe nime all tegutsema panna. "Seda on mõistlik arutada siis, kui näeks nimemuutusest reaalset kasu," lisas ta.

Osaühingu Tähering kaudu Linnaehituse omanike seltsi kuulunud Alar Kroodo on varem kommenteerinud ostu kui loogilist sammu Eesti Ehituse poolt. "Emaettevõtte poolt vaadatuna on tegemist Eesti Ehituse kui kontserni struktuuri korrastamise ja arendamisega," sõnas ta. Kroodo kinnitas ka, et Linnaehituse juhtimise ja ettevõtte töötajate seisukohalt ei muuda aktsiatehing midagi. Aktsiate müügihinda ei soostunud Kroodo avalikustama.

Eesti Ehitusele kuuluvad ka ehitusfirmad Mapri Projekt ning Eurocon (koos firma tütrega Eurocon Ukraine). Osalused on vastavalt 52 ja 54 protsenti. Lisaks ehitusele tegeleb Eurocon kaubanduse, kinnisvara arendamise ning ostu ja müügiga.

Eesti Ehituse tegevjuht Jaano Vink kinnitas, et neil ei ole plaanis nendeski firmades enamusosalust omandada. Mapri Projekti kohta lisas Vink, et on väga rahul kaasomanikest juhtide Mait Rõõmusaare ja Priit Jaaganti tööga. Jaagant firma müügiplaane kommenteerida ei soovinud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing