Maja asukoht krundil mõjutab kinnistu hinda

Enn Tosso 27. veebruar 2006, 00:00

A&A Kinnisvara maakleri Toomas Annuki hinnangul mõjutab krundi hinda maja asukoht kinnistul. Näiteks on oluline kaugus naabermajast, suurem privaatsus tähendab ka kõrgemat hinda. Vähetähtis pole kaugus sõiduteest - et tuppa ei kostaks automüra - eelistatakse maja, mis asub liiklusest eemal. "Hinnatud on tänava lõpus asuvad majad, kus liiklust üldiselt vähem," ütleb Annuk.

Tema sõnutsi pööravad kliendid palju tähelepanu maja asukohale päikese liikumise suhtes, et paistaks võimalikult palju nii hommiku- kui ka õhtupäikest.

Pindi Kinnisvara majade ja maade maakler Villu Kinks kinnitab, et maja asukoht krundil võib kinnistu väärtust mõjutada, aga mitte väga suurel määral, enamasti mitte üle 10%. Kõik sõltub muidugi konkreetsest juhust. Näiteks toob ta linnamajad, kus kinnistu võib asuda mürarikkama trassi ääres ning maja on otse tänava ääres, mis tähendab, et tänavamustus pritsib maja seintele, inimesed kiikavad akendest ja kogu müra jõuab tubadesse. Samuti on halb, kui tänavaäärsel krundil on maja täiesti krundi tagaserva paigutatud, jätmata mingit privaattsooni elanike tarbeks.

"Maja asukoht kaldub kinnistu väärtust mõjutama enamasti siis, kui paigutus on tehtud mõtlematult, ja mida suurem ekstreemsus, seda suurem mõju," räägib Kinks.

Näiteks ka, kui on tegu eriti ebaratsionaalse paigutusega, maja on püsti pandud eriti ebaõnnestunult - naabermaja täiesti valgust varjamas või maja on krundi tarbeks liialt suur. "Selliseid asju ei tule aga tihti ette, sest erinevad ehitusnormid jms suudavad enamasti selliseid juhte vältida," sõnab ta.

BPE Kinnisvaraeksperdi maakler Kalle Läll jagab kinnistu hinna kujunemise kaheks. Esmalt toob ta välja olukorra, kus hoone või ehitis pigem piirab ja on kinnistu hinda alandav tegur. Näitena toob ta kesklinna atraktiivse piirkonna, kus on hulgaliselt amortiseerunud erinevaid ehitisi (Maakri-Lennuki-Kuke tänava vaheline kvartal). Samuti alandavad hinda erinevate omandisuhetega naaberkinnistud: vallasvara, tagastatud elamud, kus sundüürnikud sees, kaasomandis vara, mitmesugused garaaži- ja tootmis- või laohoonete kompleksid, mis kõik vajaksid lammutamist.

Samas võib olla ka hoone või ehitis kinnistu väärtust tõstvaks teguriks.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing