Nafta hind hüppas rünnaku peale

Peeter Teder 27. veebruar 2006, 00:00

Toornafta hind tegi reedel pärast rünnakut Saudi Araabia Abqaiqi töötlemiskeskusele 3,9protsendise hüppe ning barrel naftat maksis 62,91 dollarit. See on kõrgeim sulgemishind 7. veebruarist saadik ja suurim hüpe möödunud aasta 19. septembrist, mil orkaan Rita laastas USAd. Võrreldes aastataguse ajaga on hinnad tõusnud 22 protsenti.

Abqaiqi kompleksis toodetakse ligikaudu 7 protsenti maailma naftast.

Vähemalt kaks pommi plahvatasid pärast seda, kui kompleksi valvurid peatasid kaks autot ja läks tulistamiseks. Ründajad tapeti ja kaks valvurit sai vigastada. Saudi Araabia riiklik naftakompanii Saudi Aramco teatas, et nafta tootmine ja eksport jätkub tõrgeteta.

"See sündmus sunnib meid pöörama tähelepanu halvenenud julgeoleku olukorrale selles maailma piirkonnas," kommenteeris toimunut maaklerfirma Fimat U.S.A. asepresident Michael Fitzpatrick. "Selline tööstuskompleks on väga ahvatlev sihtmärk igale valitsevate jõudude vastasele."

Nafta hind on viimase nelja aastaga kolmekordistunud ja Nigeeria, Iraani ning Iraani ekspordi ohustatus hoiab hindu kõrgel. Nigeerias on peatunud ligikaudu viiendik naftatootmisest. Mure Iraani naftaekspordi pärast seoses tuumaenergia tootmisega hoidis hindu üleval eelmisel kuul. Iraagi naftatootmine on võrreldes kahe aasta taguse ajaga vähenenud pea kahe viiendiku võrra.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing