Soome börsifirmad tekitavad tänavu rekordilise dividendisaju

Raivo Sormunen 27. veebruar 2006, 00:00

Tegemist on Soome kõigi aegade suurima dividendisajuga, ületades aasta varasemaid makseid koguni 1,4 miljardi euro võrra, kirjutas põhjanaabrite majandusleht Kauppalehti konsultatsioonifirma Balance Consultingu analüüsi andmetele tuginedes.

Lisaks suurele omanikutulule on korralikke majandustulemusi näidanud metallisektor. Ka kaua aega riigi alustalana püsinud metsandussektor maksab hoolimata paberi hinnalangusest head dividendi.

Kui mullu pidid Soome firmad dividendilt tulumaksu kinni pidama 15%, siis sel aastal juba 29%. Kardetud dividendi vähenemist maksuseaduse muutus aga endaga kaasa ei toonud.

Kõige enam maksab Soomes väikeaktsionäridele dividendideks Eesti Telekomi suuromanik TeliaSonera. Koguni 1,69 miljardit eurot (26,4 miljardit krooni), mida on ligi miljard eurot enam kui aasta eest. Suuruselt teine dividendimaksja on 1,54 miljardi euroga maailma suurim mobiiltelefonitootja Nokia ja 0,98 miljardi euroga Eestiski tegutsev energiafirma Fortum.

Soome riik saab dividendidena kokku 1,09 miljardit eurot (17 miljardit krooni). Pool sellest tuleb Fortumilt, millest kuulub riigile 51,5%.

Analüüsis jälgitud firmad teenisid 2005. aastal kokku kasumit 11,2 miljardit eurot ehk siis keskmiselt sellest 70% läheb aktsionäride vahel jagamisele. Aasta varem läks dividendideks umbes pool, kuid 2003. aastal koguni 90% ettevõtete kasumist. 2003. aasta suur omanikutulu maksmine tulenes sellest, et toona tuldi välja dividendi tulumaksu tõstmise uudisega.

Balance Consultingu analüüsi alusel saavutasid vaadeldavad firmad 2005. aastal kokku käibeks 151 miljardit eurot, mida on 8,5% enam kui aasta eest. Tegemist on viimase viie aasta suurima käibe kasvuga.

"Kolm neljandikku ettevõtevõtetest suutis möödunud aastal käivet kasvatada. Hoolimata väikestest investeeringutest on nende efektiivsus kiiresti kasvanud," ütles konsultatsioonifirma analüütik Henri Elon.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing