Harju Elekter kandis PKC taaka

Romet Kreek 28. veebruar 2006, 00:00

Eile avaldas Harju Elekter IV kvartali majandustulemused. Ettevõtte ärikasum kasvas, kuid tänu PKC Groupi aktsiate ümberhindlusele tuli ettevõttel vastu võtta puhaskahjum.

Harju Elektri käive kasvas IV kvartalis ligi 12 protsenti, 155 mln kroonile. Ettevõtte ärikasum kasvas 23,3 protsenti, 8,9 mln kroonile. Aastataguse IV kvartali 50,5 mln kroonise puhaskasumi kõrvale tuli mullu 26,3 mln kroonine kahjum.

Harju Elekter on ettevõte, mille tulemustele avaldab olulist mõju kunagi ostetud Soome börsiettevõtte PKC Groupi aktsia käekäik ja sellest tulenevalt osaluse ümberhindlus. Neljandas kvartalis tuli sellest suur kahjum, mida ei katnud ära ka ärikasum. Aasta kokkuvõttes polnud lood sugugi hullud. 37,5 mln kroonise ärikasumi juurde lisandus 24,3 mln kroonine kasum finantstegevusest (sealhulgas PKC osaluse ümberhindlus). See pole võrreldav 2004. aastaga, mil ärikasumiks oli 31,2 mln krooni, kuid finantstegevuse kasumiks 116,3 mln krooni! 2003. aastal olid vastavad numbrid 19,9 mln krooni ja 155,8 mln krooni. Investorid ja spekulandid võisid osta Harju Elektri aktsiat just PKC Groupi osaluse ümberhindlusest tingitud suure puhaskasumi ja sellest tuleneva madala P/E suhtarvu tõttu.

Iseenesest pole PKC Grupi aktsiaga midagi hullu juhtunud, see on jätkuvalt rekordtaseme lähedal. Pole ime, kui aktsia üritab kõrgemale tõusta, kuid katse ebaõnnestumisel ei saa välistada kukkumist. Mis puudutab Harju Elektri enda tootmist ja müüki, pole sellegagi midagi hullu lahti, pigem vastupidi. Ärikasumi kasvutempo ei pruugi vapustada, kuid asjade perspektiivi panekuks võiks seda võrrelda näiteks 2003. aastaga. Siis oli Harju Elektri ärikasumiks 19,9 mln krooni, läinud aastal juba 37,5 mln krooni. Harju Elektri aktsia hind langes eile 1,02 protsenti, 61,02 kroonile ehk 3,90 eurole.

Soomega teistpidise omandisuhte kaudu seotud Rakvere Lihakombinaat raporteeris eile aastakasumi kasvust kolmandiku võrra, 127 mln kroonile. Madala likviidsusega Rakvere Lihakombinaadi aktsia hind tõusis 2,28 protsenti, 42,09 kroonile (2,69 eurole).

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    24. November 2011, 15:48
    Otsi:

    Ava täpsem otsing