Ester Tuiksoo: oleme valmis reageerima linnugripile Eestis

28. veebruar 2006, 16:32

Põllumajandusministeerium teatas, et riik on kõrgendatud valmisolekus reageerimaks esimesele lindude gripi juhtumile Eestis.

“Mul on Veterinaar- ja Toiduameti peadirektor Ago Pärteliga tihe infovahetus gripi leviku kohta Euroopas ja me oleme koheselt valmis reageerima kui Eestis avastatakse esimene grippi haigestunud lind,” ütles põllumajandusminister Ester Tuiksoo.

Täna tuli teada, et taudikolle avastati lähiriigis Rootsis.

Tuiksoo kustub esimese lindude gripi juhtumi avastamise korral kokku Riikliku Loomatauditõrje Komisjoni, kuhu kuuluvad järelevalveametnikud, Veterinaar- ja Toidulaboratooriumi esindaja vähemalt peaspetsialisti tasemel, loomataudi levipiirkonna Veterinaar- ja Toiduameti kohaliku asutuse juht, Politseiameti ja Päästeameti esindajad vähemalt peadirektori asetäitja tasemel.

Samal ajal kutsub maavanem, kelle haldusalas on avastatud taudikolle, kokku Kohaliku Loomatauditõrje Komisjoni. Komisjoni kuuluvad Veterinaar- ja Toiduameti kohaliku asutuse juht ja järelevalveametnikud, Veterinaar- ja Toidulaboratooriumi esindaja vähemalt peaspetsialisti tasemel, taudipunkti piirkonda teenindav volitatud veterinaararst ning Politseiameti ja Päästeameti esindaja vähemalt kohaliku asutuse juhi asetäitja tasemel).

Riiklik loomatauditõrje komisjon teeb koostööd teiste riikide veterinaarteenistustega, Politseiametiga, Päästeametiga, Keskkonnainspektsiooniga, Tervisekaitseinspektsiooniga, Maanteeametiga ning vajadusel teiste ametkondadega.

“Koostöö erinevate ametkondadega on läbi räägitud ning mitmes maakonnas ka läbi proovitud,” ütles Tuiksoo.

Veterinaar- ja Toiduamet teostab lindude gripi seiret juba alates 2004. aastast. Samuti uuritakse VTA-s regulaarselt munakanade tootmiskarju ning muna- ja lihakanade sugukarju. Samuti võetakse regulaarselt proove ka veelindudelt, kaldalindudelt ja muudelt metslindudelt. Siiani on olnud kõik uuringute tulemused lindude gripile negatiivsed.

Eelmisel aastal võeti proove umbes 1000 kodulinnult ja ligi 200 metslinnult, mis kõik on olnud lindude gripi suhtes negatiivsed.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing