Kas linnugripp tõstab teravilja hinda?

Romet Kreek 01. märts 2006, 00:00

Huvitav on see, kas linnugripi tõttu surnud ja tapetud lindudele ostmata jäänud teravili hakkab langetama teravilja hinda või hakkavad tarbijad eelistama teraviljatooteid ja muid asenduskaupu ehk kas teravilja hind hakkab sellest tingitult tõusma või langema. Nisu hind on tõusnud lähima lepingu näol Chicagos detsembrikuisest põhjast 307 USA sendilt buššelist 373,75 USA sendile, kuigi tõusul võib olla ka muid põhjuseid kui juba Rootsi jõudnud linnugripp.

Meile võib olla jäänud mulje, et Aasias möllav ning Euroopas jõudu koguv linnugripp on Euraasia probleem, kuid linnugripp levib kiiresti ka Aafrikas. Nigeerias kanafarmi pidanud Abdullahi Saidu on linnugripi viiruse tõttu kaotanud nädalaga 28 000 kana. "See levib väga kiiresti," ütles 40aastane Saidu Bloombergile. "Alguses pidasin ma seda kodulinnukooleraks ja ravisin kanu antibiootikumidega."

Ka terveks peetud eraldatud linnud jäid haigeks ja hakkasid surema. Tema 15 aastat arendatud viie miljoni Eesti kroonine kodulinnufarm on muutunud väärtusetuks.

Lisaks Nigeerias laialt levinud linnugripile teavitas üleeile naabermaa Niger esimesest linnugripijuhtumist. Ida-Aafrikas uurivad võimalikke linnugripijuhtumeid Keenia ja Etioopia.

Aasias on linnugrippi surnud või selle ohus tapetud pea 200 mln kodulindu, mis on majandusele maksnud 10 mld dollarit.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing