Linnugripp Eestist vaid mõnesaja kilomeetri kaugusel

ÄP 01. märts 2006, 00:00

Bloombergi teatel on Rootsi kinnitanud agressiivse linnugripi vormi leidu kahel pardil, mis avastati Oskarshamni tuumajaama lähedalt. Eeluuringud kinnitasid, et tegemist on sama viirusega, mis laastas Venemaad ja Hiinat.

Oskarshamn asub Rootsi kagurannikul, mis tähendab, et linnugripp on Eestist vaid mõnesaja kilomeetri kaugusel.

"See muudab meid veelgi ettevaatlikumaks," ütles veterinaarameti loomatervishoiu büroo juhataja Maarja Kristjan. Ta lisas, et kriisiolukorda siiski ei ole. Kristjani sõnul on tarvilikud ettevaatusabinõud kasutusele võetud.

Põllumajandusministeerium teatas, et Eesti on kõrgendatud valmisolekus, reageerimaks esimesele linnugripi juhtumile Eestis.

"Mul on veterinaar- ja toiduameti peadirektori Ago Pärteliga tihe infovahetus gripi leviku kohta Euroopas ja me oleme kohe valmis reageerima, kui Eestis avastatakse esimene grippi haigestunud lind," ütles põllumajandusminister Ester Tuiksoo.

Tuiksoo kutsub esimese linnugripi juhtumi avastamise korral kokku riikliku loomatauditõrje komisjoni. Samal ajal kutsub maavanem, kelle haldusalas on avastatud taudikolle, kokku kohaliku loomatauditõrje komisjoni.

"Koostöö ametkondadega on läbi räägitud ning mitmes maakonnas ka läbi proovitud," ütles Tuiksoo.

Eile jõudis Eestisse esmane kogus riiklikust linnugripiravimi Tamiflu varust. Esmane kogus on 3000 doosi, mille ravimi tootnud firma Roche annab riigile üle lähipäevil. Lisaks saabub Tamiflu lähipäevil müügile ka apteekidesse.

"Sotsiaalministeerium on teinud esialgsed plaanid ning n-ö esimese rinde ehk tervishoiutöötajatele mõeldud varud on Eesti jaoks hangitud," ütles Roche Eesti OÜ tegevjuht Kadri Mägi.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing