Ostad köharohtu, maksad Magnumile kümnist

ÄP 01. märts 2006, 00:00

Eesti jaemüük on taas jõudnud ajajärku, kus osasid kaupu saab ainult leti alt. Kuid sedakorda ei müüda sealt mitte suitsuvorsti sõbrameestest kundedele, vaid hoopis pika punnimise peale nende ravimifirmade tooteid, kes on keeldunud apteekrile nn uksemaksu tasumast.

Eesti suuruselt teise apteegiketi omanik Magnum Medical hiilib ravimiseadusest mööda ja väänab ausat konkurentsi. Leiame, et see olukord tuleb riigiametitel lõpetada.

Ravimiseaduse paragrahv 86 lõige 9 ütleb, et ravimi jaemüüjal või tema töötajal on keelatud vastu võtta mis tahes rahalisi ja mitterahalisi hüvitisi kindla ravimi või kindla tootja ravimite eelispakkumise eest ravimite jaemüügil. "Ravimite soovitamine apteegis peab lähtuma ainult meditsiinilistest kriteeriumidest," sedastab seadus.

Magnum Medicalile kuuluv Apotheka kett seda nõuet ei täida. Nemad ei lähtu arstimite müügil ei meditsiinilistest kriteeriumidest ega isegi mitte kliendi eelistusest, vaid sellest, milline tootja maksab neile turundustasu. Nii nägi Äripäeva tänase kaaneloo autor vaeva, et endale apteegis tavalist peavalutabletti leti alt välja kaubelda, sest tolle tootja ei olnud soostunud apteegile uksemaksu pihku laduma.

See on põnev lehelugu, kuid tekib küsimus, miks seda lihtsat eksperimenti teeb ajakirjanik ja mitte ravimi- või konkurentsiameti esindaja. Nemad on seatud seaduse täitmist kontrollima ning kontrollostud on osa sellest. Samuti teavad nad, et Magnum ei mängi ausat mängu. Mullu, kui mitu geneeriliste ravimite tootjate liidu liiget uksemaksust vabaneda üritas, nimetasid mõlemad ametid lisatasu nõudmist seadusevastaseks. Karistada ei saanud aga keegi. Samas lubab seadus teha ettekirjutusi ja nende täitmata jätjaid ka trahvida (ülemmäär on 25 000 krooni).

Loo puhul torkab silma see, et kommentaare jagavad väljapressimise ohvriks langenud tootjad kidakeelselt. Keegi ei taha 170 apteegi omanikuga tüli norida, sest selle tulemus oleks nagu Eesti Energia teenuse üle kaebamine - kui ei taha meie elektrit, istu siis pimedas! Seepärast ongi mitmed mullu uksemaksu vastu sõtta läinud täna alandlikult Magnumi "koostööpartnerite" seas tagasi. Seda enam võiks aga lugu panna tegutsema riigiametnikud, sest tootjatel on võimalus suunata nendelt nõutud maksud, nii seaduslikud kui ebaseaduslikud, tarbijale, tõstes ravimihindu. Samuti hoiab konkurentsi kunstlik kontrollimine mitmed odavamad arstimid apteegist eemal.

Kerkivad ravimihinnad aga suurendavad teatavasti haigekassa kulusid. Selle taustal peaks riigile vägagi huvi pakkuma, et ravimihindade tõus pole mitte paratamatus nagu vihmane ilm või maailmaturust sõltuv bensiiniliitri kallinemine. Ei, selle taga on uksemaks, mille kaotamist lubab nõuda kehtiv seadus.

Konkurentsiamet väidab vastu, et kuna Magnum pole enam monopol, siis ei ole ühe ravimi teisele eelistamine nende asi. Ravimiamet viitab sellele, et Magnumi turunduslepingud räägivad "tootest" ja mitte "ravimist". Äripäeva need põhjendused ei rahulda. See on liiga lihtne allaandmine vormilistele trikkidele, kui seaduse mõttega vastuollu minek on palja silmaga nähtav.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing