Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    Liivo Leismann julgeb kogemuste ja enesearendamise nimel vigu teha

    Noorpõlves rahvusvahelise noorteprogrammiga Up With People muusikapisiku saanud inseneriharidusega Liivo Leismann peab kliente meeles ning hoiab töötajate vaimud virgena kõrgel tasemel džässkontsertide korraldamisega.
    Millistest põhimõtetest juhtimises juhindute?
    Meie firma oludes on oluline suhtlemine. Oluline on ka arusaamine, et meeskond vajab erineva profiiliga liikmeid ning neil igaühel on oma selge väärtus. Meeskond ei saa olla kuidagi edukas, kui ta on liiga ühekülgne ehk inimesed on seal liiga sarnased.
    Kas olete töötajaid valinud ainuisikuliselt?
    Teistega on siiski läbi räägitud. Meil see kindlasti ei töötaks. Toimetame kompleksses äris, kus ühelt poolt on väga palju määramatust, teisalt on vajalik koostöö erinevate inimeste või gruppidega. Mõttetu nii-öelda sooloetendusega ei saavuta mõistlikku tulemust.
    Esmamulje järgi töötate "kivises" ja "kuivas" valdkonnas, kuidas see on Teid sisemiselt mõjutanud?
    Kindlasti on see mind muutnud. Kuid see valdkond ei ole muutnud mind "kivisemaks". Vastupidi, see on sundinud mind arenema just neis valdkondades, mis on nii-öelda vastasmärgiga.
    Juhina olen tundma õppinud neid valdkondi, milles meeskonnas kõige rohkem on vajaka jäämisi. Näiteks viis aastat tagasi olin ma palju rohkem insener kui praegu.
    Et sellises "kivises" keskkonnas toime tulla, on vaja töösse palju loovamalt läheneda.
    Mis suunas olete end arendanud?
    Noore juhi areng hakkab enamasti sellest, et püütakse lahti rabeleda spetsialisti lähenemistest ning vigadest ja kogemustest õppimine.
    Samuti olen arendanud ülesannete delegeerimist, mida paljud noored juhid ei ole osanud või julgenud kasutada. Samuti kommunikatsioon ja suhtlus. Lisaks erinevate huvide mõistmisele muutub üha olulisemaks mitte ainult see, mida kommunikeerida, vaid kuidas seda teha. See määrab juhi efektiivsuse.
    Milliseid juhiomadusi endas hindate, millest on vajaka?
    Pean end tugeva närvikavaga ja muutustes hästi orienteeruvaks juhiks. Mulle meeldib tegevusi ja protsesse algatada ning neisse kaasa haarata ka oma kolleege. Tulen hästi toime olukordades, kus on vaja selget argumentatsiooni, veenmisoskust ning võimet näha tervikpilti. Samuti tunnen end tugevana olukordades, kus vaja säilitada entusiasmi ja usku eesmärgini jõudmiseks. Sõnaseadmises enamasti ka hätta ei jää.
    Selleks, et kolleegidega ühte sammu hoida, pean end sageli veidi tempos tagasi hoidma - pean olema kannatlikum ja abivalmim. Töös detailidega tasub mul pigem usaldada kolleege ja selle saavutamiseks kasutama sageli ehk metoodilisemaid lähenemisi.
    Millist töökeskkonda eelistate - pidevate muutustega või stabiilset?
    Mulle meeldib dünaamika ja vabadus tegutseda. Tunnen end sel juhul lahedalt ja kindlalt, olen üldiselt kiiresti kohanev inimene. Liiga stabiilses töökeskkonnas hakkab mul tavaliselt igav. Liigne keskendumine mingile kindlale protsessile ja vähene loomingulisus muutub minu jaoks pärssivaks. Töö on minu jaoks siis põnev, kui saab pidevalt vastu võtta uusi väljakutseid.
    Milline olukord paneb Teid päevaplaani täielikult muutma?
    Ilmselt mõni kriis. Jääb vaid loota, et neid liiga tihti ette ei tule. Samas on teatava viivitusega võimalik plaanitu juurde uuesti tagasi pöörduda. Päevaplaani võib vahel segi lüüa ka mõni uus ja huvitav väljakutse.
    Mida soovitate tööd otsivale inimesele?
    Eelkõige julgust erineda teistest tööotsijatest, samuti tuleks kasuks suurem loomingulisus ning oskus improviseerida. Teistest tööotsijatest eristumine eeldab küll teatud analüüsi- ja argumenteerimisvõimet. Sel juhul peaks läbi nägema või aimama seda, mida tööandja otsib ja tööotsijalt ootab. Soovitan hoiduda ja erineda trafaretsetes CVdes ja motivatsioonikirjades kasutatud klišeelikust ülesehitusest ja väljenditest. See peaks olema küll igaühele jõukohane.
    Kas heal tasemel töötajate puudus Eestis on müüt või tegelikkus?
    Eks töötajad ole samasugune ressurss nagu kõik muu. Kui kõigi teiste ressursside pärast ollakse valmis konkureerima, siis millegipärast Eesti ettevõtetes eeldatakse, et tööjõud peaks nagu muidu käes olema. Loomulikult esineb ka selles valdkonnas konkurents ja tõsi ta on, et see on viimastel aastatel pingestunud ja see tähendab ka hinnatõusu (palkade kasv - toim.). Nii on näiteks kallinenud teisedki äris hädavajalikud ressursid -bensiin, elekter ja tsement.
    Kuuldavasti olete pedant?
    Esineb situatsioone ja valdkondi, kus pidevad järeleandmised kvaliteedi või töötaja panuse osas võivad tõsiselt ohustada püstitatud eesmärgile jõudmist, või selle hoopis juba eos nullida. Eesmärgile orienteeritud inimesena tean, et nendes valdkondades teatud nõuetele kindlaks jäämine on edu alus. Ilmselt erineb inimeste arusaam eduteguritest või oodatavast tulemusest, et arutelu sellisel teemal võiks üldse tekkida.
    Pedant küll, kuid kuulu järgi hilinete sageli kohtumistele?
    Seda on ette tulnud küll. Ilmselt on minu puhul loomingulisus ja püüdlemine maksimaalsele lõpptulemusele ühelt poolt ning täpsus teiselt poolt väga vastandlikud omadused. Palju sõltub kolleegidest või klientidest ning nende nii-öelda täpsuskultuurist. Kindlasti on olemas märksa enam täpsust nõudvaid ärikultuure kui meil siin Eestis. Kuid samas olen kindel, et kontrolli oma ajakasutuse üle saab parandada ja ise töötan selle kallal juba aastaid.
    Kuidas suhtute hüüdnimedesse, näiteks: boss, šeff, tuus või pomo?
    Nendesse ma ei suhtu hästi. Sellised väljendite kasutamine viitab, et positiivne tasakaal ja mõistmine meeskonna suhetes on rikutud. Mina ei ole ise oma ülemusi kunagi nii kutsunud. Ma ei arva ka, et selliseid väljendeid ise kasutav inimene võiks oma alluvate poolt väga lugupeetud olla.
    Mida teete juhuslikult saadud miljoni krooniga?
    Kindlasti investeeriksin. Praegusel ajal "paigutaksin" raha ennekõike iseendasse ja minuga seotud ettevõtmistesse. Sellist "tasuvusaega" on alternatiivsete "projektidega" raske ületada. Looksin endale täiendavaid võimalusi arenguks ning enese proovile panekuks.
    Tunnen Liivot lähemalt tänu sellele, et oleme koos organiseerinud oma firmade klientidele mõeldud džässkontserte. Liivoga koos töötades asjad edenevad. Ta on ääretult energiline, teotahteline ja ideederikas.
    Temaga on julge koos tegutseda, kuna võib kindel olla, et kõik, mis on lubatud ning kokku lepitud, saab ka teoks tehtud.
    Liivo on sellist tüüpi isiksus, kes mida iganes tehes, teeb seda kirega, andes endast 101%.
    Ettevõttel, kus töötavad sellised inimesed, on kindlasti vedanud.
    Liivot, kui tal on oma plaan või arvamus mingist asjast, ei ole lihtne ümber veenda. Selleks peavad argumendid olema väga tugevad, siis on lootust.
    Mäletan, kui õppisime koos Liivoga esinemiskunsti lavastaja Ingo Normeti juures. Liivo esitas oma kõne nii, nagu õpetatud, madalama rinnast tuleva häälega. Pärast Liivo esinemist kommenteeris lavastaja, et nüüd on vaid aja küsimus, mil Liivol on oodata edutamist. Nõustun Ingo Normetiga täielikult.
    Liivo on kindlasti juhi tüüpi inimene, keda soovitakse kuulata ja kelle mõtetele järgneda.
  • Hetkel kuum
Andrus Hiiepuu: kustkohast tulevad ja kuhu kaovad eesmärgid?
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Ettevõtte üldiste sihtide seadmise kõrval kiputakse ära unustama, et absoluutselt iga inimese panus organisatsioonis peab olema samuti eesmärgistatud, kirjutab Elisa Eesti tegevjuht Andrus Hiiepuu.
Balti turgudel oli taas punane päev
Kesknädala tõus Balti aktsiaturgudel jäi üürikeseks – neljapäeval jätkasid kõigi kolme Balti börsi indeksid langust, vedades miinusesse ka koondindeksi.
Kesknädala tõus Balti aktsiaturgudel jäi üürikeseks – neljapäeval jätkasid kõigi kolme Balti börsi indeksid langust, vedades miinusesse ka koondindeksi.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Metallitööstus sunnib end raskel ajal vastu võtma iga töö
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
Ekspordile suunatud Viljandimaa metallitööstusettevõte Metest tunnetab praegu kõige raskemat aega. See tähendab, et enam ei saa valida tehtavat tööd, vaid vastu tuleb võtta kõik pakutav.Kuigi praegu valitseb majanduslikult keeruline aeg, kavatseb Metest Steel siiski kindlalt laieneda.
LHV tippjuht lahkub ametist
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
LHV Groupi nõukogu kutsub ametist tagasi juhatuse liikme, riskijuhi Martti Singi. Ühtlasi lahkub Singi samas ajaraamis ka LHV Panga juhatuse liikme ja riskijuhi kohalt.
Kas rohepööre tähendab eurokommunismi? Või on see lihtsalt üks utoopia?
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Küsimusele, kas rohepööre tähendab seda, et oleme sunnitud hakkama ehitama eurokommunismi, vastab Erik Moora, et kahetsusväärselt on keskkonnateemad, mis muidu vabades ühiskondades ei ole vaidlusobjekt, ära ideologiseeritud, nii et praegu näeme, kuidas poliitilised vastased vaidlevad mitte sisu üle, vaid selle üle, miks midagi teha ei saa. Samas on ilmne, et kuna inimtegevus ületab planeedi talumisvõime piire mitmekordselt, pole samamoodi jätkamine võimalik.
Volkswagen Golf 50: kuidas Põrnika järeltulijast kujunes hea auto mõõdupuu
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Märtsi lõpus möödus pool sajandit päevast, mil algas Volkswagen Golfi tootmine. Ikoonilise Põrnika järeltulijast sai ettevõtte jaoks veelgi olulisem mudel.
Saksa majandus sai ootamatu tõuke
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.
Saksa majandus tõenäoliselt kasvas esimeses kvartalis, saades ootamatu tõuke tööstusest ja ehitusest, vahendab Reuters.
Venemaa tõmbab väed välja Mägi-Karabahhist
Venemaa viib Mägi-Karabahhist välja kõik oma väed ehk sisuliselt 2000 sõdurit, vahendab välismeedia.
Venemaa viib Mägi-Karabahhist välja kõik oma väed ehk sisuliselt 2000 sõdurit, vahendab välismeedia.