Rootsis avastati hullu lehma tõbi

Gert D. Hankewitz 03. märts 2006, 15:06

Rootsis, ainukeses riigis, kus Euroopa Liidu hinnangul on hullu lehma tõve leidmine ebatõenäoline, avastati esimene haiguse juhtum, kirjutab Bloomberg.

Nakatunud lehm avastati Västmanlandi maakonnast, loom oli lüpsmisprobleemide tõttu välja praagitud.
Siiani on Euroopa Liit leppinud sellega, et Rootsis kontrollitakse tõve olemasolu ainult neil lehmadel, kes on surnud haigustesse. Pärast tõve leidmist teatas Euroopa Komisjon, et on sunnitud Rootsi eriõigust nii toimida, uuesti üle vaatama.

Veterinaar- ja toiduameti loomatervishoiu ja -kaitse osakonna böroojuhataja Maarja Kristiani sõnul on veel liiga vara kommenteerida, kas Rootsist võib haigus üle mere Eestisse jõuda. Kristiani sõnul pole veterinaarametisse veel mingit ametlikku info jõudnud.
Küll aga kinnitas ta, et kui ühes konkreetses farmis leiti, siis kehtestatakse sealt ka teatud kitsendused, et tõbi edasi ei leviks. Sada protsenti kindel selles, et haigust piirata suudetakse, tema sõnul aga olla ei saa.

Hullu lehma tõbi avastati esmakordselt Ühendkuningriigis ja seda 1986. aastal. 1990ndatel levis haigus pea kõikide karjade seas, mistõttu surmati miljoneid loomi. Haiguse tagajärel suri ka üle saja inimese.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing