Brüssel teeb täna viimase hoiatuse Euroopa börsidele

Annika Matson 07. märts 2006, 11:24

Brüssel teeb täna Euroopa börsidele viimase hoiatuse, et kahandataks piiriüleste aktsiatehingute teenustasusid ja avataks süsteemid konkurentidele.

Euroopa Liidu konkurentsivolinik Neelie Kroes ja siseturuvolinik Charlie McCreevy ähvardavad börse karistada veel enne suve, kui ei asuta koostööle üleeuroopalise väärtpaberituru loomiseks, kirjutab tänane The Financial Times.

Euroopa Liidu volinike ettekirjutused puudutavad integreeritud börse, mis opereerivad nii kauplemisplatvorme kui tegelevad tehingutejärgsete arveldustega. See tähendab, et ka depositooriumid on nende käes. Ka Tallinna börs kuulub integreeritud börside ehk OMX süsteemi.

Volinikele on vastumeelsed teenustasud, milliseid kasseeritakse kordades enam just piiriülestelt tehingutelt. Euroopa liidu volinikud on seisukohal, et piiriülesed aktsiatehingud on liiga kallid ja hetke olukord on ebarahuldav.
Pangad on pöördunud Euroopa Liidu Komisjoni poole, et soovivad näha üle-euroopalist arveldussüsteemi, mis aitaks vähendada nende firmade kulusid, milliste aktsiatega kaubeldakse riiklikel börsidel.

Volinikud loodavad börse tagant kiirustada, et luua korralik üle terve Euroopa toimiv kauplemissüsteem.

Kui Euroopa börsid ei tule enne suve välja korralike ettepanekutega, asuvad Kroes ja McCreevy tegutsema. 'Kui börsid ei asu olukorda parandama, siis tuleb komisjonil seda teha,' oli Euroopa Liidu ametniku eilne kommentaar.

Volinikud teatavad veel enne suve, kuidas asjad on arenenud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing