Ugala muigab telerisõltlaste üle

Ülle Hallik 10. märts 2006, 00:00

Külaliste ootel hea ja paremaga kaetud laud, perepoja sünnipäev ja nurgas sumisev televiisor saatmas tuppa lemmikseepi... Kas võidab pildikast või võidavad vaatajad? Umbes säärasele küsimusele otsib vastust ungarlase K?roly Szakonyi komöödia "Saateviga", mis esietendus kaks nädalat tagasi Viljandi Ugalas.

Lavastaja Marko Matvere sõnul räägib näitemäng inimeste võimetusest suhelda teineteisega ilma vahefiltreid kasutamata ja otse, tänapäevaselt öelduna online. Kaks inimest võivad omavahel rääkides suurt mitte millestki aru saada, kuigi nende kasutada on sama keel, kultuuritaust ja haridus.

Näidendis räägivad inimesed omavahel aktiivselt, kuid sõnumid pärale ei jõua. Kuulaja kõrvu jõuab tekst televiisorist, kuid mitte töökoha kaotust kaebava tütre suust, ning jalutu ei märka isegi, et imetegija abiga taas ringi kõndima on hakanud. Ehk meenub nende paari lause põhjal mõnelegi Eesti Draamateatri 27 aasta tagune lavastus, mida sellesama kõike ja kõiki haarava televiisori kaudu aeg-ajalt taas näha on saanud.

Toosama lavastus ja seltskonnavestluses välja tulnud tõsiasi, et mäletatakse küll lavastuse olemasolu, kuid mitte selle sisu, oli ka Marko Matverele tõukeks näitemängu uuesti lavale tooma hakata.

Tulevasele "Saatevea" vaatajale soovitas Matvere tulla saali võimalikult tühja peaga, siis on hea meelelahutusena mõeldud lool, kuhu mahtuda.

Veidraks kiskuv lugu on kõrvalt vaadates üpriski naljakas. Küsimus, mis saalist lahkujat peaks kummitama jääma on aga, kas sama naljakas on ka see pilt, mis avaneks ta oma elutoas, kui sinna kõrvaltvaataja pilguga siseneda. Või tänapäevasem versioon: kas on sama naljakas osaleda situatsioonis, kus üks püüab tulutult luua kontakti teise, interneti avarustel kommunikeeruva kodakondsega.

"Kui inimene suudab oma tühisuse ja totruse üle naerda või ennast isegi hukka mõista, peaks ta oskama ka ennast muuta," lausus Marko Matvere. Sel juhul hakkab tööle filter, mille nimi on ellujäämisinstinkt, ja see suunab meid sujuvalt tasalülituseni. Kõik, kellel see filter ei tööta või on vigane, on tema hinnangul hukule määratud ning nende pärast ei nuta isegi emad.

Mängivad Peeter Jürgens, Leila Säälik, Triinu Meriste, Priit Võigemast, Maria Soomets, Janek Vadi, Ott Aardam ja Arvo Raimo.

Etendus kestab 2 tundi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:37
Otsi:

Ava täpsem otsing