Konsolideerimiskohustus laieneb ka keskmisest väiksematele ettevõtetele

Indrek Alliksaar 13. märts 2006, 00:00

Eelmisel aastal jõustunud raamatupidamise seaduse (RPS) muudatused laiendasid konsolideerimiskohustusega ettevõtete ringi.

Konsolideeritud raamatupidamise aastaaruande koostamine on olnud aastaid kohustuslik vaid keskmisest suurematele ettevõtetele, kuid 2005. aasta aastaaruannete koostamisel peavad konsolideerima asuma ka paljud väikeettevõtjad.

Konsolideeritud aruande esmakordsel koostamisel tuleb arvestada sellega, et konsolideerituna tuleb esitada ka majandusaasta algbilanss ja võrreldavad andmed.

Võrreldavate andmete konsolideerimine võib osutuda töömahukaks, kui konsolideeritavate üksuste arvestussüsteemi ülesehitamisel ei ole arvestatud vajadusega pidada arvestust kontsernisiseste tehingute ja saldode üle.

Konsolideerimisega kaasneb kontsernisiseste tehingute, nõuete ja kohustuste elimineerimine. Selleks, et elimineerimisi sooritada, peab konsolideeritud aruande koostaja omama kvaliteetset infot kontsernisiseste tehingute ja arvelduste saldode kohta.

Üldjuhul ei sisalda tütarettevõtete raamatupidamise aastaaruanded niivõrd detailset informatsiooni. Seetõttu tuleks aegsasti välja töötada raporteerimisvormid, mida kasutades saaksid tütarettevõtted esitada andmed teiste kontserni liikmetega tehtud tehingute kohta.

Konsolideeritud aruande ülesehitus tugineb põhimõttel, mille kohaselt koostatakse emaettevõtte aruanne selliselt, justkui moodustaks emaettevõte tütarettevõtetega ühtse terviku.

Emaettevõtte aruanne sisaldab seetõttu andmeid, mis pärinevad nii emaettevõtte enda kui ka kõikide tütarettevõtete raamatupidamistest. Seetõttu ei ole audiitoril võimalik või võib osutuda raskeks auditeerida emaettevõtte aruannet olukorras, kus tütarettevõtted on auditeerimata.

Kuna esmakordne konsolideerimine kipub kujunema aeganõudvaks protsessiks, millega kaasneb tavapärasest suurem vigade tekkimise risk, oleks juhtkonnal mõistlik aruande koostamise ja kinnitamisega seotud tähtaegu planeerides arvesse võtta võimalikke viivitusi.

Lisaks tuleb saavutada emaettevõtte ja tütarettevõtete aruannete valmimise ajagraafiku kooskõla. Ei ole ju mõtet nõuda emaettevõtte konsolideeritud aruande koostamist enne, kui tütarettevõtete aruanded lõpetatud.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing