Ostuhuvi vaid õlleaktsia vastu

Raivo Sormunen 13. märts 2006, 00:00

Saku Õlletehas koos Baltikaga on peaaegu ainukesed, mis on suutnud investoreid viimasel ajal Tallinna börsil rõõmustada.

Õlletehase aktsia hind reedel ei muutunud (püsis 10 eurol ehk 156,47 kroonil), kuid tehingud näitasid et ostuhuvi domineerimine oli valdav. Aktsia päevakäive on suurim pärast möödunud aasta aprillis toimunud dividendide maksmise päeva. Õlletehase aktsia hüppas pärast aastatulemuste avaldamist päevasiseselt ajaloo kõrgeima tasemeni (10,25 euro ehk 160,38 kroonini), kuid on püsinud pärast seda stabiilselt 10 euro all. Tundub, et 10 euro tasemel realiseerib oma positsiooni mõni suurinvestor, hoides nii ka hinda paigal.

Mitu kuud vaikselt vajunud Merko Ehituse aktsial löödi reede hommikul põhi täitsa alt ja väärtpaber vajus 15,8 euroni (247,21 kroonini) ehk 4 protsendiga miinusesse. Kiire kukkumine tekitas kerget ostuhuvi ning aktsia lõpetas 16,06 eurol (251,28 kroonil). Aktsia P/E (hinna/tulu) suhe kukkus päevasiseselt juba alla kümne, mis näitab, et turg ei looda, et ettevõte suudab lähiaastatel oma kasumit kasvatada.

Otsustasin börsistatistikast järele vaadata, kas languse on põhjustanud välisinvestorid, kes siit raha välja viivad.

Põhinimekirjas noteeritud aktsiatest on viie kuuga kõige rohkem välisomanike osakaal (9%) langenud Baltikas. Baltika puhul võib rolli mängida BRFi väljumine firmast, mis investorite struktuuri korralikult segi paiskas.

Kõige enam on välisinvestorite osakaal viie kuuga kasvanud Tallinkis 38,2%lt 43,4%ni. Osakaalu suurenemine peitub Tallinki börsiletulekus, kus vanad investorid aktsiaid müüsid ja uusi aktsiaid juurde emiteeriti. Tallinna Vees on välisinvestorite netopositsioon kasvanud 262 000 aktsia võrra, suurendades välisraha osakaalu veefirmas 1,3% võrra. Välisinvestorite arv on viie kuuga väga vähe muutunud Normas ja Tallinna Kaubamajas. Veidi on väliskapitali osakaal langenud Merko Ehituses, mõõdukalt aga Starmanis ja Harju Elektris.

Kokkuvõttes suurt välisraha väljavoolu pole börsil siiani olnud täheldada ja aktsiate nõrkust päris selle kaela ajada ei saa.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing