Fondid ennustavad uraani kallinemist

Peeter Teder 14. märts 2006, 00:00

Aatomienergia kasutamine on taas päevakorda tõusmas - seda näitab uraani hind, mis kerkis möödunud aastal metallidest enim ja võib seda saavutust tänavu korrata.

Uraan kallines möödunud aastal 76 protsenti. Toorainetest ületas uraani hinnatõusu vaid suhkru kallinemine. Sprott Opportunities Hedge Fundi fondijuht Jean-Fran?ois Tardif usub, et uraani hind kasvab järgneva poole aasta jooksul 27 protsenti, tasemeni 50 dollarit naelast.

"Hinnatõusu põhjus on asjaolu, et uraani ei ole eriti saada," ütles Tardif Bloombergile. Tardif on investeerinud 8 protsenti oma fondi varadest uraani. Eelmisel aastal ulatus fondi tootlus 39 protsenti, samal ajal kui tema konkurentide keskmine tootlus oli Hedge Fund Researchi andmeil 9 protsenti.

Ka teised fondid on paigutanud oma vahendeid või suurendanud osalusi uraani kaevandavates firmades. Wellington Management suurendas eelmise aasta viimases kvartalis oma osalust maailma suurimas uraanitootjas Cameco 14 protsendini. Sydney anglikaani kirik võttis uraani maha oma ebaeetiliste investeeringute nimekirjast ja on lõiganud kasu kaevandusfirma BHP Billitoni aktsia tõusust.

Analüütikud ennustavad, et uraan jätkab ka järgmisel aastal tõusu, kuid stabiliseerub 2008. aastal uute kaevanduste kasutuselevõtu ja tootmise tõhusamaks muutmise tõttu.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing