Microsoft ärkab varjusurmast

Annika Matson 14. märts 2006, 00:00

"Ootame käibe kasvu kiirenemist, marginaalide kosumist ning kasumi kasvamist kiiremini käibest," ütles Munder Capital Managementi fondijuht Mark Lebovitz uudisteagentuurile Bloomberg. Fondijuhil on endalgi kavas Microsofti aktsiat tehnoloogiafirmade fondi osta.

Microsoftile oodatakse kiiret kasvu tänu Office'i uue põlvkonna seitsmele tootele, mille väljalaskmine seisab ees selle aasta teises pooles. Microsofti tarkvara on kasutusel 95 protsendi ulatuses kogu maailma personaalarvutitest.

"Ma ei mäleta, et see aktsia oleks kunagi nii odav olnud, nagu ta hetkel on," ütles investeerimispanga Wentworth Hauser & Violich juht Steven Rhone.

"Ootan järgmise kolme aasta jooksul Microsofti käibe kasvu enam kui kümnendiku võrra," teatas Goldman Sachsi analüütik Rick Sherlund. Analüütikud peavad Microsofti aktsiat hetkel odavaks, arvestades firma perspektiive. Aktsia hinna ja kasumi suhe (P/E suhe) on siiski 21. Õpikutarkus peab aktsiat odavaks, kui hinna ja kasumi suhe on alla 10.

Eelmise nädala lõpus andis Microsofti aktsiale ostusoovituse investeerimispanga UBS analüütik Heather Bellini. Tema määras aktsia hinnasihiks 34 dollarit.

Samuti soovitab Microsofti aktsiat osta investeerimispanga Canaccordi analüütik Peter Misek, kelle antud hinnasiht oli 32 dollarit. Hetkel kaubeldakse aktsiaga tasemel 27,2 dollarit.

Microsofti aktsia hind on alates börsile minekust kasvanud 280 korda, selle ajaga on Microsoftist saanud maailma juhtiv tarkvaratootja.

Firma on aktsiaid splittinud ehk väiksemateks osadeks jaotatud üheksa korda. See tähendab, et börsile mineku hind oleks täna võrdne 7 USA sendiga.

Investor, kes ostis firma börsile minekul 100 aktsiat, oleks täna 28 800 aktsia omanik ning nende väärtus oleks 782 500 dollarit. Samuti oleks investor selle aja jooksul saanud juba dividendidena 109 700 dollarit.

Börsile minnes oli Microsofti käive 140,4 miljonit dollarit, täna on käive umbes 40 miljardit dollarit.

Microsoft on alates 1. novembrist 1999, mil ta võeti Dow Jonesi indeksisse, olnud oma arengult tagantpoolt kuues aktsia indeksis, olles selle ajaga langenud 41 protsenti. Alates aprillist 2002 ei ole aktsiaga kaubeldud ülalpool 30 dollari piiri.

Selle aasta algusest on Microsofti aktsia hind siiski 3,9% võrra kasvanud.

Microsofti käive kasvas eelmisel aastal 8 protsenti, mis on esimene kord, kui käive on kasvanud vähem kui kümnendiku võrra. 1990. aastatel kasvas Microsofti käive aastas keskmiselt 38 protsenti.

Microsofti uued kõige lihtsamad variandid on väikeste erinevustega Office Basic, Home and Student ning Standard, mis on mõeldud peamiselt kodus kasutamiseks, kuid nendega saaksid hakkama ka väikefirmad.

Esimest neist hakatakse levitama koos arvutiga. Teise kahe hinnaks on pakutud 149 ja 399 dollarit (1956 ja 5239 krooni).

Edasi tulevad juba ettevõtete jaoks mõeldud Office Small Business, Professional, Professional Plus ja Enterprise. Nende nelja seast on võimalik valida ettevõtte tegevusvaldkonnale ja suurusele vastav pakett. Hinnad on avaldatud vaid Small Businessi ja Professionali variantidel - vastavalt siis 449 ja 499 dollarit (5895 ja 6552 krooni).

Microsoftil on praegu suure tähelepanu all olnud just koostöövõimalused kõigis alaprogrammides, näiteks võimalus eri töötajatel võrgu kaudu samaaegselt ühte dokumenti teha.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing