Paul Goble: Lennart Meri oli hea sõber

14. märts 2006, 12:36

Eestis elava õppejõu ja poliitikavaatleja Paul Goble sõnul oli Lennart Meri eelkõige hea sõber.

Kõige muu kõrval on üks aspekt tema elus, mida tuleb kindlasti jäädvustada enne, kui inimesed selle unustavad. Lennart Meril oli hämmastav võime sõbruneda, olla presidendina inimestele lähedane – nii vaestele kui rikastele; kirjanikest haritlastele ja filmitegijatele või neile, kes polnud lugenud ühtki raamatut oma elus; neile kes lihtsalt armastasid Eestit ja neile, kes tundsid teisiti.

Ka mina olin üks neist priviligeerituist, kes tundsid Lennartit, nagu teda hüüdsid sõbrad, rohkem kui 15 aastat. Tutvusin Lennart Meriga Kopenhaagenis 15. augustil 1990, kui ta oli välisminister ja mina töötasin raadios Liberty. Lendasin Taani pealinna koos Toomas Hendrik Ilvesega, kes juhtis toona raadio Vaba Euroopa eesti toimetust, et kohtuda peaminister Edgar Savisaare ja Lennart Meriga.

See on kohtumine, mida ma ei unusta eal. Mitte niivõrd selle sisu pärast, vaid pigem seetõttu, mis juhtus kohtumise päris lõpus. Kaks Eesti ametnikku pidid varem Helsingisse tagasi lendama, et jõuda laevale, samas kui meie naasime Münchenisse. Samal ajal, kui ametnikud panid kokku oma asju, korjas Lennart kiiruga elegantse toa laualt kõik banaanid ja asetas oma portfelli.

Samal ajal ta muigas mulle. Ma ei mõistnud selle muige mõtet enne, kui kolisin Eestisse kaks aastat hiljem. Alles siis sain aru, miks Lennart tegi, mis ta tegi. Nõukogude ajal ei saanud eestlased osta banaani mujalt, kui vaid Moskvast või välismaalt. Paljud ei olnud isegi hoidnud banaani oma käes. Lennart lihtsalt tahtis viia banaanid koju oma tütrele.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing