Muuga kattus söetolmuga (täiendatud 16.40)

15. märts 2006, 12:40

Täna hommikul teatasid murelikud Muuga elanikud Äripäevale, et aedlinnak on kattunud söetolmuga.

Kohaliku elaniku Alver Keinaste sõnul sai see alguse juba eile, üleeile ja on täna tuulega ägenenud. 'Auto, aknalauad ja aed on kõik söetolmuga kaetud,' rääkis Keinast ja lisas, et lumi on must. Kuigi suurt kahju pole Keinast esialgu saanud, kardab ta, et tolmamine võib jätkuda. 'Ei taha iga päev tahma see elada,' tõreles Keinast.

Keskkonnainspektsioon (KKI) kinnitas juhtunut. „Keskkonnainspektsiooni on sel nädalal tulnud mitu kaebust Muuga ümbruses leviva tolmu kohtu,” teatas inspektsiooni pressiesindaja Leili Tuul ja lisas, et inspektorid käisid eile kohal kontrollimas ning alustasid väärteomenetluse.

Tolmu põhjustab tõenäoliselt Muugal tegutsev tegevus- ja saasteloata söeterminal. Terminali peale tegevuse peale on kaevatud ka varem. Nii hakkasid möödunud aasta sügisest KKIsse saabuma kaebused Saviranna ja Kallavere elanikelt. 'Söetolmuga on määrdunud aknad, kasvuhooned, autod, kuivav pesu, koduloomad,' kirjeldas prokuratuurile esitatud avalduses kohalik elanik Jaak Tamtik.

Põhja ringkonnaprokuratuur alustas juhtumi kohta kriminaalmenetlust. Prokuratuuri pressiesindaja Erle Rudi sõnul algatati menetlus saasteloata ja ebaseadusliku majandustegevuse paragrahvide alusel. 'Kriminaalmenetlus algatati 12.jaanuaril ja hetkel on ta edastatud vanemaprokurörile hinnangu andmiseks,' selgitas Rudi ja lisas, et nad on teadlikud ka Muuga juhtumist. Esialgne hinnang langetatakse hiljemalt esmaspäevaks.

Keskkonnainspektsioon tegi terminali operaatorile Coal Terminal Operator ASile 33 000kroonise trahvi. Ühe sealkandis elava mehe, MTÜ Savirand juhatuse liikme Raul Keinaste hinnangul võrdub trahv poole vaguni söe hinnaga. Päevas liigub neid tema andmetel keskmiselt 264. Keinaste sõnul muutus olukord teravaks augustis, kui ettevõte alustas regulaartöödega. Üks söelastis laev järgnes siis teisele.

KKI on seni lubanud terminalil edasi töötada. 'Käesoleval juhtumil ei ole me pidanud vajalikuks ettevõtte tegevuse peatamist, kui lähiajal omandatakse vastavad load ja terminalist lähtuva tolmu kohta kohalikelt elanikelt kaebusi ei laeku,' selgitas sealne suhtekorraldaja.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing